Izvor: Glas javnosti, 22.Jun.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Krediti od 1. jula za građane još skuplji

BEOGRAD - Novom odlukom, koja će početi da se primenjuje od 1. jula, Narodna banka Srbije je celokupne mesečne obaveze građana, uključujući sve rate za kredite, zatim procenat od dugova po kreditnim karticama, kao i procenat od dozvoljenog prekoračenja po tekućem računu, ograničila na 30 odsto mesečnih primanja, odnosno 50 odsto kod stambenih pozajmica. Dosad su banke pri oceni kreditne sposobnosti klijenta uzimale u obzir mesečne rate za otplatu zajmova, kao i dugove po kreditnim karticama, >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << dok u kalkulaciju nije ulazio dozvoljeni „minus“. Od 1. jula građanima koji koriste ovu mogućnost umanjiće se kreditna sposobnost za pet odsto.

U Inteza banci objašnjavaju da u praksi to znači da će klijent koji ima platu od 40.000 dinara, a ima dozvoljeno prekoračenje u visini te plate i koristi kreditnu karticu sa limitom, takođe u visini mesečne zarade, moći da uzme pozajmicu čija mesečna rata ne prelazi 8.000 dinara. Saglasno izmenjenoj regulativi NBS, ova banka će od 1. jula primenjivati nov način obračuna prilikom utvrđivanja kreditne sposobnosti klijenata koji budu podneli zahtev za bilo koji vid zajma. „Novi propisi se neće retroaktivno primenjivati i svi oni koji već koriste pozajmice u iznosu koji prevazilazi njihovu maksimalnu kreditnu sposobnost ne moraju da brinu jer će i posle tog datuma nastaviti da ih otplaćuju pod nepromenjenim uslovima do isteka ugovora“, kažu u ovoj banci.

ŠTEDNJA

Cilj ovih mera NBS je povećanje udela dinarskih zajmova u ukupnom kreditnom portfoliju banaka, kao i povećanje kamata na sve vrste pozajmica, pa i na one u dinarima. „Dugoročno, to ima za cilj zaustavljanje rasta tražnje na domaćem tržištu, a time i rasta cena i uspostavljanje makroekonomske ravnoteže ponude i tražnje, inflacije i zaposlenosti“, kažu u Rajfajzen banci.

Rajfajzen banka je i pre zvaničnog početka primene najavljenih mera u formulu za izračunavanje kreditne sposobnosti uvrstila pet odsto od odobrenog prekoračenja po tekućem računu građana kao odbitnu stavku, kako ne bi posle 1. jula morala naknadno da preduzima neke dodatne mere. Za postojeće klijente posle tog datuma ima nekoliko rešenja u zavisnosti od njihove situacije. Građanin može prevremeno da otplati deo svojih obaveza i tako smanji zaduženja po nekom od postojećih kreditnih proizvoda ukoliko prekoračuje propisani limit. Druga mogućnost je smanjenje neiskorišćenog dela odobrene pozajmice kako bi se korisnik kredita „uklopio“ u propisane limite.

- Poslednja varijanta je dužnost banaka da izdvoje obaveznu rezervu na ime tih dugova. Za klijenta čije zaduženje prevazilazi propisane proporcije ono može iznositi 40 do 100 odsto svih njegovih obaveza kod jedne banke, u zavisnosti od procene o klasifikaciji, odnosno rizičnosti ovakvih klijenata - saopštavaju iz Rajfajzen banke i upozoravaju da će zbog toga sigurno sve banke morati u narednom periodu da povećaju kamate. Inače, rezervacija sredstava u skladu sa novim merama NBS prvi put će biti obavezna od 30. septembra, do kada će sve banke sagledati veličinu potrebnih para za te namene.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.