Kredit se kreditom izbija

Izvor: Politika, 12.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kredit se kreditom izbija

Gotovinske pozajmice za refinansiranje već uzetih kredita nude gotovo sve banke, ali ih neke vezuju za otvaranje tekućih računa i žiranta. – Administrativni troškovi dostižu i do tri odsto vrednosti kredita

Kada im bankarsko zaduženje postane noćna mora, građani traže slamku spasa u povoljnijem kreditu kod druge banke. To isto priželjkuju i oni koji su se "luksuzirali" sa više pozajmicama – po tekućim računima, kreditnim karticama... pa bi da ih refinansiraju >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << sa jednim novim, po mogućnosti – jeftinijom. "Zamena" novog za stari kredit je postala hit još prošle godine i sada ih nude gotovo sve banke. Samo je važno naći banku koja ima najniže kamate, od poprilično visokih, i najpovoljnije uslove, a to nije nimalo lako.

Najpre, treba videti u svojoj banci da li se plaća "penal" za gašenje kredita, koji se naplaćuje i do tri odsto. A kada se potom obiđe više banaka i vidi prvo kolika je efektivna kamatna stopa i koliko košta ukupno zaduživanje, valja proveriti na osnovu kog kursa se obračunavaju rate kredita vezanih za neku stranu valutu – da li po srednjem NBS ili prodajnom banke.

Tu su i troškovi otvaranja i održavanja novog računa i ostali administrativni "rashodi" koji kod nekih banaka dostižu i do tri odsto vrednosti kredita.

Mnogi, pokazalo se, i ne znaju da li su uzeli kredit sa fiksnom ili promenljivom kamatom, što piše u ugovorima. Uslov u svom bankama je da se obezbedi 20 odsto depozita i da rata novog kredita ne prelazi 30 odsto primanja odnosno 50 odsto, ukoliko je stambeni.

U Informativnom centru NBS savetuju građane da je sigurnije da biraju kredite sa fiksnom, a ne promenjivom kamatom, kako bi izbegli naknadno pogoršanje uslova kreditiranja. Bolje je uzeti i kredit vezan za neku valutu, a ne za poslovnu politiku banke, jer to onda znači da se visina kamate može povećavati kad god NBS propiše nove uslove, ili dođe do neke promene u banci. Ukoliko je stambeni kredit, treba dodati i troškove osiguranja nekretnine i životnog osiguranja, koji moraju biti poništeni i ponovo sklopljeni u novoj banci.

Većina banaka uslovljava refinansiranje gotovinskih kredita, koji se najviše traže, prebacivanjem tekućeg računa. Nov kredit potire "stari", odnosno ne povećava zaduženost u kreditnom birou, ukoliko nije veći od prethodnog. Ko želi, može i sam da proveri svoju kreditnu sposobnost na šalteru bilo koje banke za 285 dinara.

Tako Komercijalna banka nudi kredite za refinansiranje do 800.000 dinara po istim uslovima kao za "redovne" gotovinske. Rok otplate za nekoliko vrsta pozajmica je do 77 meseci. Klijenti koji nemaju žiranta plaćaju kamatu od 14,95 odsto, a efektivnu (ukupnu, kada se sve uračuna) od 17,66 odsto. Uz garanta kamata je niža – 11,95 odsto, odnosno 13,84 odsto godišnje. Ostali građani, uz menicu, plaćaju kamatu od 12,95, a efektivnu od 15,29 procenata

Banka Inteza odobrava kredite u gotovini, do 30.000 evra, uz hipoteku, pa je kamatna stopa niža i iznosi 12 odsto godišnje, dok je efektivna 14,21 odsto. Ta banka odobrava i standardne kredite, od 300 do 5.000 evra, na rok do pet godina, bez žiranata. Nominalna kamata iznosi 14 odsto, a efektivna 16,92 odsto. Potreban je tekući račun u banci.

U HVB banci kredite za refinansiranje mogu da dobiju samo klijenti čije firme imaju potpisan Ugovor o zaradi sa bankom. "Keš kredit" indeksiran u švajcarskim francima, od 700 do 10.000 evra, u dinarskoj protivvrednosti, odobrava se sa kamatom od devet odsto, (efektivna od 11,14 odsto) na ostatak duga. Rok otplate je 12-72 meseca, a jednokratna naknada dva odsto, minimum 30 franaka. Za kredit indeksiran u evrima (do šest godina), kamatna stopa je 13 odsto, dok je efektivna 16,39 odsto. Rok otplate: 12-72 meseca. Kredit indeksiran u evrima, od 3.000 do 10.000 evra, daje se uz kamatu od 14,9 odsto godišnje na ostatak duga (efektivna je od 19,17 odsto), od šest do 10 godina.

Nacionalna banka Grčke odobrava kredit od 700 do 6.250 evra. Rok otplate je do 72 meseca, žiranti nisu potrebni, nije obavezno prebacivanje plate na račun, dok je kamatna stopa od 11.45 odsto promenljiva (za klijente banke je 10.95 odsto). Efektivna kamata je 12.51– 13.45 odsto (za klijente banke 11.89 – 12.77 odsto). Ove kamate važe u slučaju kada se minimum 30 odsto od traženog iznosa odnosi na refinansiranje tekućih kredita.

Pireus banke za refinansiranje svih zajmova, kredita i kartica, gotovinski kredit odobrava po nominalnoj kamati od 11,75 odsto i efektivnoj od 13,56 odsto. Rok otplate je produžen do 10 godina, a grejs period od tri meseca zavisi od želje klijenata. Za iznose do 4.000 evra nisu potrebni žiranti.

Biserka Dumić

[objavljeno: 12.03.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.