Izvor: B92, 21.Sep.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kredit ili ne, pitanje je sad

Beograd -- Narodna banka Srbije ponovo je upozorila građane na opasnost od olakog zaduživanja.

Neki građani su spremni da bez mnogo razmišljanja uzimaju takozvane brze keš-kredite koje banke nude po skraćenoj proceduri, bez učešća i žiranata, kaže se u saopštenju NBS. Pri podizanju takvih kredita građani treba da obrate pažnju na to kolika je efektivna kamatna stopa, koja uključuje sve troškove, a kod nekih banaka prelazi i 25 odsto godišnje.

Pošto >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su ti krediti vezani za evro, Dejan Šoškić sa Ekonomskog fakulteta kaže da rate za otplatu zavise od kretanja kursa i da zato građani treba da predvide da li će biti u stanju da ih otplate. "Krediti koje građani danas uzimaju od banaka nisu oni koje su uzimali ranije, oni ili njihovi roditelji, u vreme kada su kamatne stope bile ispod nivoa inflacije. Sadašnji krediti nisu delimično poklon, na šta su mnogi možda navikli, već se odobravaju da bi banka imala profit. Sve što uzmete moraćete da vratite u nešto većem iznosu", kaže Šoškić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.