Kreću nova pravila za banke: Od septembra novi uslovi i testiranja svake nedelje

Izvor: B92, 24.Jul.2023, 12:22

Kreću nova pravila za banke: Od septembra novi uslovi i testiranja svake nedelje

Evropska centralna banka (ECB) zatražiće od banaka da dostavljaju nedeljne podatke o likvidnosti od septembra.

Te podatke će tražiti kako bi mogla češće da proverava njihovu sposobnost da izbegnu potencijalne šokove kako kamatne stope rastu, rekao je u subotu šef nadzora ove institucije Andrea Enria.

U intervjuu koji je objavio Milano Finanza, Enria je rekao da su evropske banke jače nego ranije, ali da su finansijska tržišta i dalje u "delikatnoj fazi" zbog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ukrajinskog rata, veće inflacije i brzog rasta kamatnih stopa.

"Svi ovi faktori mogu povećati rizike likvidnosti i finansiranja", rekao je Enria, dodajući da će ECB biti veoma fokusirana na to u stresnim testovima i drugim supervizorskim procesima koji su u toku.

"Odlučili smo da bankama, počevši od septembra, šaljemo zahtev za informacijama na nedeljnom nivou, kako bismo imali svežije podatke koji će nam omogućiti da bolje pratimo kretanja likvidnosti", rekao je Enria.

Trenutno su banke dužne da dostavljaju informacije o likvidnosti ECB-u na mesečnoj bazi.

Rezultati stres testova banaka biće objavljeni u narednih nekoliko dana, a Enria je rekao da će oni pokazati da se evropski zajmodavci mogu suočiti s potencijalnom finansijskom krizom snažnijeg intenziteta, s višim nivoima kapitala i solidnijom i pouzdanijom imovinom, navodi Investitor.me.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.