Krećemo se prema novom superciklusu

Izvor: B92, 09.Jan.2024, 11:28

"Krećemo se prema novom superciklusu"

Šef za makro istraživanja evropskog tržišta u banci Goldman Saks Piter Openhajmer je izjavio da se globalna ekonomija kreće prema novom superciklusu.

Kao razloge za to je istakao veštačku inteligenciju i dekarbonizaciju.

Superciklusi se obično definišu kao dugi periodi ekonomske ekspanzije koja je često praćena rastom BDP-a, snažnom potražnjom koja dovodi do rasta cena i visoke stope zaposlenosti.

Govoreći o svojoj novoj knjizi "Any Happy Returns", >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Openhajmer je napomenuo da je poslednji superciklus započeo 80-ih godina prošlog veka. Ne očekuje da će se u sledećih deset godina desiti naglo smanjenje kamatnih stopa, ali smatra da je na delu povratak globalizaciji.

Uprkos globalnim izazovima po ekonomiju, ukazao je da postoje faktori koji će doprineti ekonomskoj ekspanziji, a to su veštačka inteligencija i dekarbonizacija.

Podsetio je da je veštačka inteligencija još u ranoj fazi, ali da se sve više koristi kao osnova za nove proizvode i usluge. Naveo je da će produktivnost porasti zahvaljujući veštačkoj inteligenciji, piše CNBC, a prenosi Klix.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.