Kravčenko: Očekujemo veću dobit od prošlogodišnje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Jul.2011, 14:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kravčenko: Očekujemo veću dobit od prošlogodišnje

BEOGRAD -

Generalni direktor Naftne industrije Srbije (NIS) Kiril Kravčenko izrazio je danas očekivanje da će NIS u ovoj godini ostvariti veću dobit od prošlogodišnje, koja je iznosila 16,5 milijardi dinara.

Kravčenko je, na predstavljanju Izveštaja o održivom razvoju NIS-a za 2010. godinu, najavio da će po završetku modernizacije rafinerije u Pančevu u tom postrojenju započeti sledeća investiciona faza, vredna nekoliko stotina miliona evra neophodna za dodatnu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << preradu nafte.

On je naglasio da je NIS prva kompanija u Srbiji, koja je objavila izveštaj o održivom razvoju prema najvišim standardima i kvalitetu u korporativnom izveštavanju, koji je propisala međunarodna organizacija "Global riporting inišativ" (Global Reporting Initiative-GRI-G3) i Ačont Ability (AA1000 APS 2008).

Izveštaj pokazuje balans između finansijskih, proizvodnih, socijalnih i ekoloških aktivnosti NIS-a u prošloj godini, objasnio je generalni direktor NIS-a i najavio da će ta komapnija svake godine sve više razvijati socijalno-društvenu odgovornost i povećavati otvorenost prema društvu.

Kravčenko je naveo niz poboljšanja u finansijskim i proizvodnim rezultatima NIS-a u 2010. godini u odnosu na 2009, istakavši da je prošlogodišnja dobit od 16,5 milijardi dinara petostruko viša u poređenju sa rezultatima iz 2009. godine, i da je NIS u prošloj godini realizovao investicije vredne oko 17 milijardi dinara.

Istovremeno kompanija je u prošloj godini uplatila u budžet Srbije 83,8 milijardi dinara, čime je obezbeđeno 13 odsto prihoda u budžetu naše žemlje, što pokazuje da je NIS jedna od najvećih kompanija , budžetskih davaoca u zemlji.

Obim proizvodnje nafte i gasa bio je 33 odsto viši u odnosu na 2009. godinu, a obim prerade devet odsti viši.

U razvoj, podršku i edukaciju zaposlenih NIS je u prošloj godini uložio 81,2 miliona dinara, u projekte društvene odgovornosti 300 miliona dinara, a u zaštitu životne sredine 1,6 milijardi dinara, naveo je Kravčenko i dodao da je cilj da NIS, kada je u pitanju izveštaj o održivom razvoju, u naredne dve do tri godine sadašnji rejting C+ unapredi do rejtinga A.

Državni sekretar u Ministarstvu životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Miladin Avramov ukazao je na značaj koncepta održivog razvoja, posebno u energetskom sektoru, istakavši da NIS može da posluži drugim kompanijama kao dobar primer.

Posebno su, kako je istakao, značajni projekti zaštite životne sredine koje NIS realizuje i rešavanje problema istorijskih zagađenja, za koje će sve troškove snositi ta kompanija.

Partner u nezavisnoj revizorskoj kući KPMG Džejms Tornli ocenio je da izveštaj o održivom razvoju NIS-a za 2010. predstavlja veliki korak u razvoju korporativne kulture i korporativne društvene odgovornosti.

NIS je prva kompanija u Srbiji koja je prepoznala potrebu za ovakvim izveštajem i njegovom sertifikacijom, jer je to kompanija koja komunicira sa širokim delom javnosti, dodao je Tornli.

Direktor "Meken Eriksona PR" Bora Miljanović ukazao je na transparentnu i sve bolju komunikaciju NIS-a sa akcionarima i javnošću uopšte, istakavši da su predstavljeni izveštaj NIS-a i drugi projekti koje ta kompanija sprovodi značajni za približavanje naše zemlje EU.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

NIS očekuje znatno veću dobit

Izvor: B92, 18.Jul.2011

Novi Sad -- Naftna industrija Srbije ove godine očekuje veću dobit nego u 2010. kada je iznosila 16,5 milijardi dinara, izjavio je generelni direktor Kiril Kravčeno...On nije mogao da precizira ovogodišnji rast dobiti, ali je istakao da je prošle godine zabeležena pet puta veća dobit nego 2009...Istovremeno...

Nastavak na B92...

Sljedeće godine počinju bušenja u potrazi za naftom

Izvor: Capital.ba, 18.Jul.2011

BEOGRAD, Naftna industrija Srbije /NIS/, koja je u većinskom ruskom vlasništvu, tokom jeseni bi trebalo da završi prvu fazu istraživanja sirove nafte i gasa u Republici Srpskoj /RS/, a sljedeće godine  trebalo bi da počne bušenje, rekao je generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko. 'Završićemo...

Nastavak na Capital.ba...

Kravčenko očekuje veću dobit NIS-a od prošlogodišnje

Izvor: Economy.rs, 18.Jul.2011

Generalni direktor Naftne industrije Srbije (NIS) Kiril Kravčenko izrazio je danas očekivanje da će NIS u ovoj godini ostvariti veću dobit od prošlogodišnje, koja je iznosila 16,5 milijardi dinara.

Nastavak na Economy.rs...

Dobit NIS-a 16,7 milijardi dinara

Izvor: Radio 021, 18.Jul.2011

Generalni direktor Naftne industrije Srbije (NIS) Kiril Kravčenko izjavio je danas da je dobit NIS prošle godine iznosila 16,7 milijardi dinara i da je kompanija obezbedila 13 odsto budžeta Srbije, uplatom od 83,8 milijardi dinara.

Nastavak na Radio 021...

NIS povećao ulaganja u sanaciju zagađenja

Izvor: Blic, 19.Jul.2011, 01:10

BEOGRAD - Naftna industrija Srbije uložiće zajedno sa državom 120 miliona evra u saniranje istorijskog zagađenja u rafinerijama nafte u Pančevu i Novom Sadu i na nalazištima sirove nafte i gasa. Čišćenje zemljišta i postrojenja nastalo pre privatizacije domaće naftne i gasne kompanije trebalo...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.