Kravčenko: NIS u naredne tri godine investira milijardu evra

Izvor: SEEbiz.eu, 04.Jan.2016, 12:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kravčenko: NIS u naredne tri godine investira milijardu evra

BEOGRAD - Uprkos pesimističkim prognozama cena nafte, u naredne tri godine NIS planira investicije od skoro milijardu evra. Većina će biti uložena u povećanje naftno-gasnih rezervi i duboku preradu. Naravno, biće investicija u širenje elektroenergetike i u proširenje maloprodajne mreže. To je plan koji imamo u ovom trenutku, rekao je u intervjuu za "Novosti" generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko.

Dodaje kako je reč o konzervativnoj prognozi i da postoji mogućnost >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << da ulaganja budu i veća. Očekivanja rezultata za prošlu godinu nisu tako blistava.

- Očekujemo pad finansijskih rezultata i neto profit u iznosu višem od 10 milijardi dinara. Uspeli smo da održimo profitabilnost bez obzira na drastičan pad cena nafte i kursne razlike na kojima smo izgubili oko 10 milijardi dinara. Istovremeno, u poređenju sa planiranim proizvodnim pokazateljima, rezultati će biti bolji. I to u oblasti proizvodnje nafte i gasa, u preradi, kao i u maloprodaji i u premijalnim kanalima. NIS je uspeo da ostvari dobre rezultate zahvaljujući dodatnom programu operativne efikasnosti, koji je sproveden u kompaniji na svim nivoima. EBITDA će u 2015. iznositi oko 40 milijardi dinara, dok će novčani tok iz poslovnih aktivnosti biti približan prošlogodišnjem, na nivou od oko 40 milijardi dinara. Na osnovu ovog i pokazatelja maloprodaje, NIS je ostvario bolje rezultate od konkurencije, poput MOL-a, OMV-a i INA. Važno je reći i da smo u 2015. realizovali investicioni program u iznosu od oko 30 milijardi dinara.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Povezane vesti

"Po stručnosti kadrova, Srbija je centar regiona"

Izvor: B92, 04.Jan.2016

Uprkos pesimističkim prognozama cena nafte, u naredne tri godine NIS planira investicije od skoro milijardu evra. Većina će biti uložena u povećanje naftno-gasnih rezervi i duboku preradu. Naravno, biće investicija u širenje elektroenergetike i u proširenje maloprodajne mreže. To je plan koji...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.