Kratki smo svakog meseca 10-12 milijardi dinara

Izvor: S media, 15.Sep.2009, 14:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Kratki smo svakog meseca 10-12 milijardi dinara"

Guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić izjavio je danas, povodom prve godišnjice svetske ekonomske krize, da se situacija u zemlji u medjuvremenu stabilizovala, jer se ne očekuje dodatni pad ekonomske aktivnosti.

Povodom 15. septembra, kada je pre godinu dana jedna od vodećih američkih investicionih banaka objavila bankrot, Jelašić je rekao da u Srbiji, takodje, nema ni dodatnog povećanja nezaposlenosti, a ni smanjenja spoljno-trgovinske aktivnosti.

Prema >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << njegovim rečima, budžetski deficit će najverovatnije iznositi 4,5 odsto, što znači da će manjak, umesto planiranih 50 milijardi dinara, najverovatnije iznositi 130-140 milijardi dinara i za toliko država mora da se zaduži.

Govoreći o povećanju broja nezaposlenih, koji je posledica krize, on je naveo da je u julu u odnosu na isti mesec lane zabeležen manjak broja zaposlenih za oko 150.000-160.000 ljudi.

Zamrzavanje plata i penzija do kraja iduće godine i najviša inflacija u regionu - oko osam odsto na godišnjem nivou znači realno smanjenje dohotka do kraja ove godine za taj procenat i to će se verovatno u manjoj meri, ali dogadjati i iduće godine, rekao je Jelašić.

On je ocenio da je sada na vladi da se opredeli "da li će raditi isključivo na strani prihoda, ili na strani rashoda" i da je za državu mnogo lakše da preko noći reši problem putem povećanja PDV-a.

Jelašić je podsetio na preliminarni dogovor sa Medjunarodnim monetarnim fondom (MMF) da deficit sledeće godine iznosi 3,5 odsto i da manjak bude samo 100-110 milijardi dinara, što znači da je potrebno da se za sledeću uštedi dodatnih oko 40 milijardi dinara.

Prema njegovim rečima, ukoliko bi od 1. januara bilo 14.000 ili 10.000 zaposlenih manje u državnoj administraciji, to bi značilo, ne računajući otpremninu, uštedu od 12 do 14 milijardi dinara na godišnjem nivou, odnosno jednu trećinu od uštede koja je potrebna.

Jelašić je istakao da je potrebno postići dogovor sa predstavnicima MMF, čiji se dolazak očekuje u drugoj polovini oktobra.

"Kratki smo svakog meseca 10-12 milijardi dinara i to moramo da finansiramo ili putem izdavanja domaćih hartija od vrednosti ili na svetskom tržištu se moramo zadužiti", rekao je Jelašić.

On je potvrdio da je, prema tvrdnjama MMF-a, postignut dogovor sa predstavnicima Vlade da se izvrši reforma penzionog sistema i da se odredjeni zakoni pripreme do kraja godine.

Jelašić je rekao da će ove godine inflacija biti u okviru planiranih "osam, plus minus dva odsto" i da bi, prema sadašnjim pretpostavkama, trebalo da iznosi oko devet odsto.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.