Kraš otvara distributivni centar

Izvor: B92, 08.Feb.2008, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kraš otvara distributivni centar

Beograd -- Hrvatski konditor Kraš će do juna u Šimanovcima kod Beograda otvoriti distributivni centar vredan pet miliona evra.

Kraš na srpskom tržištu očekuje prodaju od četiri hiljade tona

Predsednik uprave te kompanije Nadan Vidošević kaže da predstavnici te kompanije žele da se uz pomoć srpskih trgovinskih lanaca probiju na druga tržišta zemalja regiona, pre svega na rumunsko i bugarsko tržište na koja su krenuli da izlaze.

Kraš >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je u 2007. godini ostvario prodaju od 140 miliona evra, od čega je 40 odsto robe izvezeno. U Srbiju je izvezeno oko 1.300 tona robe u vrednosti od šest miliona evra, naveo je on.

Vidošević je dodao da predstavnici te kompanije planiraju da u naredne dve godine na srpskom tržištu dostignu prodaju od četiri hiljade tona i 20 do 25 miliona evra i ocenio da je to realno očekivanje jer je Srbija veliki "predratni potrošač Krašovih proizvoda i da nije novo tržište".

On je najavio da Kraš planira da u Srbiji otvori "čoko barove", kakvi već postoje u Zagrebu, Banjaluci i Opatiji. U Beogradu bi trebalo da bude više "čoko barova", a otvaraće se i u drugim gradovima poput Novog Sada i Niša. U njima se služe ručno pravljene čokolade, po receptima koji potiču iz prvih decenija 20. veka, kao i alkoholna i bezalkoholna pića.

Kraš za sada ne namerava da investira u pokretanje proizvodnje u Srbiji ni kroz preuzimanje fabrika ni kroz grinfild investicije jer su sadašnji proizvodni kapaciteti u Prijedoru i Zagrebu "u ovoj fazi dovoljni", kazao je Vidošević.

On je istakao da je zadovoljan prijemom na srpsko tržište, da Kraš nije nailazio na prepreke i da ima dobru saradnju sa Deltom i drugum trgovinskim lancima. Kraš trenutno u Srbiji ima približno 50 zaposlenih.

Proizvođač "bronhi" bombona, "bajadera", "Kraš ekspresa", bombona "505 sa vrtom" i drugih poslastica u Srbiji posluje od 2001. godine, a ima kompanije ćerke i u Bosni i Hercegovini, Sloveniji, Makedoniji, Slovačkoj i Češkoj.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.