
Izvor: SrbijaDanas.com, 11.Nov.2019, 14:52 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Kraj za šljivovicu? Šumadinci rešili da tradicionalnu srpsku rakiju od šljiva zamene OVIM VOĆEM
U domaćinstvu Jovanović koje se godinama bavi proizvodnjom rakije, ove godine su nastali prvi litri malinovače.
Nema domaćinstva u selima kod Topole koje se u jesenje dane ne dimi i iz kog se ne oseća miris prve rakije koja je potekla iz kazana.
Kad prerade u polju, vredni domaćini podlože kazan i sa nestrpljenjem iščekuju prvu ljutu kapljicu, po kojoj se određuje kakva je rakija.
Domaćinstvo Jovanović iz sela Zagorica nedaleko od Topole, od davnina >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << se bavi pečenjem rakije, ali one tradicionalne šljivovice. Međutim, ove godine na tom imanju su potekle prva malinovača i kupinovača.
- Pored naše obavezne i daleko prepoznatljive šljivovice, pekao sam rakiju od svih vrsta voća koje uspeva kod nas. Čak i od nekoliko vrsta južnog voća, sve to iz radoznalosti, da vidimo kakva je. Ove godine sam po prvi put pekao rakiju od kupine i maline. Vrlo je jednostavan proces ali mislim da nema nekog smisla praviti veće količine. Aroma i kvalitet dobijene rakije nisu po mom ukusu, očekivao sam mnogo više. Oni koji su imali prilike da probaju ovu rakiju se ne slažu sa mnom, kažu da je dobra - rekao je Dragan Jovanović.
On otkriva i kako teče proces pripreme ove rakije.
- 70 kilograma kupine stavim u posudu u kojoj će previrati (fermentirati), potom dodam 10 kilograma šećera rastopljenog u 30 litara vruće vode i onda sve to dobro izmiksujem uz pomoć hiltija i merača za glet masu. Fermentacija kreće neposredno posle mešanja. Posle 3 nedelje kljuk ide u kazan i pristupa se pečenju (destiliranju). Jedan kazan ovako pripremljenog kljuka dao je 18 litara rakije jačine 20 gradi. Isti je postupak i prilikom pripreme kljuka od maline, mušmule, dudinje, jagode, banane - objašnjava Jovanović.
Da li bi našu tradicionalnu šljivovicu mogle da zamene neke nove vrste rakija, poput malinovače ili kupinovače, Jovanović kaže ne, i dodaje:
- Posle iskustva sa svim ovim voćem i rakijama dobijenim od njega savet koji bih dao onima koji se bave ovim poslom ili planiraju da tek počnu je da rakiju peku od šljive, grožđa, kruške, kajsije i dunje. Ostalo nije vredno truda, jedino neke manje količine ali na više ne - poručuje Jovanović.
Nastavak na SrbijaDanas.com...