Kraj ugovora s Fijatom - posao veka ili ipak ne

Izvor: B92, 02.Okt.2018, 19:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kraj ugovora s Fijatom - posao veka ili ipak ne

U subotu se navršilo 10 godina od potpisivanja verovatno najvećeg ugovora države Srbije s nekim investitorom.

Ugovor je pre dva dana istekao, a novi još nije sklopljen, piše list Danas.

Prilikom potpisivanja ugovora, od zvaničnika iz tadašnje vlade Mirka Cvetkovića moglo se čuti da se radi o poslu veka, o investiciji od milijardu evra, gde je dve trećine investicija Fijata, a jedna trećina Srbije. Tada je najavljivana i proizvodnja 200.000 automobila godišnje.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
...Da li se saradnja sa Fijatom za Srbiju isplatila?

Ono što je sigurno jeste da je Fijat svojevremeno pokrenuo srpsku industriju i da je od 2013. najveći izvoznik s prihodima od izvoza većim od pet milijardi evra. U 2013. godini izvoz Fijata od 1,5 milijarde evra bio je veći od 10 odsto celokupnog izvoza Srbije. Prošle godine taj odnos se znatno smanjio, sa izvozom Fijata od oko 850 miliona evra u ukupnom izvozu od 16,7 milijardi.

Takođe, u ovoj modernoj fabrici sada radi oko 2.300 ljudi, a 2013. ih je bilo i 3.400. Pre dolaska Fijata o Kragujevcu se govorilo kao o "dolini gladi“. Kompanija je ostvarivala profit od 2013, ali je on osim prošle godine uvek bio manji od iznosa državnih subvencija. Takođe, Fijat je došao baš u vreme izbijanja svetske ekonomske krize kada su investicije u svetu zamirale. Kasnije su za njim došli brojni komponentaši.

S druge strane, prema finansijskim izveštajima za pet godina od 2013. do 2017. država je Fijatu uplatila 120 miliona evra.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kraj ugovora s Fijatom – posao veka ili najskuplja investicija

Izvor: AutoBlog, 02.Okt.2018

U subotu se navršilo 10 godina od potpisivanja verovatno najvećeg ugovora države Srbije s nekim investitorom. „Verovatno“ stoji zato što osim nekolicine odabranih niko ne zna šta zaista piše u ugovoru o zajedničkom ulaganju države sa italijanskim Fijatom, koji je pre dva dana istekao, a da...

Nastavak na AutoBlog...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.