Izvor: B92, 10.Jun.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kraj prodaje tekstila po ulicama

Beograd -- Država godišnje izgubi milijardu evra omogućavajući prodaju odeće na kutijama i buvljacima bez plaćanja poreza.

Istovremeno, zbog neravnopravnog položaja gube i domaći tekstilci, koji državi plaćaju sve dažbine. Da bi ukazali na višegodišnji problem šverca, tekstilci su izašli na ulicu i pola sata prodavali svoju robu na kutijama.

Građani koji su oko podne naišli na kartonske kutije u Knez Mihajlovoj ulici mogli su po tri puta nižim cena >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da kupe garderobu domaćih proizvođača - Azara, Džegera, Nikolasa, Stiga, modusa, Ledženda, St Džorža, Modusa i drugih. Prodavci su bili sami vlasnici tih firmi, koji su tim preformansom hteli da ukažu kako svi mogu da prodaju na crno i državi ne plaćaju ništa.

Domaći tekstilci kažu da upravo ovakva mesta, poput Bulevara, uništavaju domaću industriji i prazne budžet na očigled ministra finansija. Oni navode da se prodajom na trotoarima godišnje zaradi dve milijarde evra, pri čemu država, zbog neplaćanja dažbina, izgubi milijardu evra. Komentarišući navode tekstilaca ministar Dinkić kaže da je problem šverca garderobe počeo da se rešava carinjenjem kataloške prodaje i da to nije kraj: "Podržavam zahteve tekstilaca i oni kuciaju na otvorena vrata".

Prema rečima domaćih tekstilaca, oni ne traže da se buvljaci i tezge zatvore, već da svi rade pod istim uslovima i da plaćaju porez, kao što je to ubičajeno u pravno uređnim državama.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.