Kraj prekograničnog šopinga u BiH? Građani odsad mogu da prenesu do 40 evra robe

Izvor: B92, 18.Feb.2021, 18:59

Kraj prekograničnog šopinga u BiH? Građani odsad mogu da prenesu do 40 evra robe

Zagreb -- Novi propisi će svakako biti značajan udarac za one koji žive u pograničnom području i koji su redovno u kupovinu odlazili preko granice.

Pravilnik o oslobođenju od PDV-a i carine za robu uvezenu u ličnom prtljagu osoba koje putuju iz trećih država i robu uvezenu kao mala pošiljka nekomercijalnog značaja, usvojen u Hrvatskoj i koji je na snagu stupio s početkom 2021, iznenadio je putnike iz BiH koji su u prtljagu poneli 10 kutija cigareta, piše Večernji list >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << BiH.

Naime, u susednu Hrvatsku, prema novom pravilniku, mogu bez plaćanja nameta da unesu samo dve kutije, odnosno 40 cigareta. No, ovo nije jedina novina ovog pravilnika. On je, naime, najviše pogodio građane navikle na prekogranični šoping.

Pojas od 15 kilometara vazdušne linije

Ključna razlika od ranijeg pravilnika iz 2013. je ta što je novim definisana pogranična zona. Ona sada iznosi 15 kilometara vazdušne linije od granice. I za tu zonu vrede nešto drukčija pravila. “Pogranična zona je zona koja ne prelazi više od 15 kilometara vazdušne udaljenosti od granice države članice i koja uključuje lokalna upravna područja koja se nalaze unutar zone”, ističe se u pravilniku. To je definicija koju je važn istaknuti. Pogotovo za osobe koje su redovno prelazile granice kako bi u susednim državama obavljale kupovinu robe u većoj vrednosti, ali opet po nižim cenama i uz oslobođenje PDV-a i carine. Naime, kako se navodi u pravilniku, oslobođenje od PDV-a i carine odnosi se na uvoz robe čija ukupna vrednost ne premašuje svotu od 2.200 (290 evra) kuna po putniku. Za putnike u avio i pomorskom prometu ova vrednost iznosi 3.200 kuna.

Međutim, osobe s uobičajenim mestom stanovanja u pograničnoj zoni Republike Hrvatske i susednih trećih država, radnici u pograničnoj zoni Republike Hrvatske i susednih trećih država te posada prevoznih sredstava upotrebljenih za dolazak iz trećih država novim pravilnikom u svom prtljagu mogu, uz oslobođenje od PDV-a i carine, dnevno uneti robu čija je vrednost do 300 kuna (40 evra). Ove osobe mogu preneti samo do 25 cigareta.

Odlazak u šoping

Ovo će svakako biti značajan udarac za one koji žive u pograničnom području i koji su redovno u kupovinu dolazili s ove strane granice. Preko granice se kupovalo sve - od osnovnih namirnica, lekova, odeće, obuće, pa do kućnih uređaja, bele tehnike i nameštaja, stolarije; tamo ljudi pune rezervoare goriva svojih automobila i opskrbljuju se duvanom.

Prema nezvaničnim procenama, Hrvatska na kupovini cigareta u Bosni i Hercegovini i Srbiji godišnje gubi čak pola milijarde kuna carina i PDV-a. Prošle je godine zbog pandemije koronavirusa smanjen odlazak Slavonaca i Baranjaca preko granica. U prvih osam meseci prošle godine strani državljani zatražili su povrat poreza za robu kupljenu u iznosu od 43,8 miliona konvertibilnih maraka, dok su u istom periodu prošle godine potrošili oko 83 miliona maraka.

Kako navodi Dubrovački list, brojnim Dubrovčanima popularni odlazak u šoping u Trebinje, zbog mogućnosti prenosa robe od samo 300 kuna, postaće stvar prošlosti. Jer mnogi Dubrovčani su pronašli isplativu meku za opremanje apartmana, kuća, vila, ali i kupovinu na pijaci. Osobe koje žive na području od Stona do Prevlake to više neće moći da rade, jer, prema novom pravilniku, žive u pograničnoj zoni. Stanovnici Korčule su, na primer, izvan prostora pogranične zone, ali pitanje je isplati li se njima, zbog udaljenosti, ići preko granice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.