Kraj konsolidacije, početak razvoja: Usvojen PREDLOG BUDŽETA za 2020! Evo na šta će država TROŠITI NOVAC (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 02.Nov.2019, 14:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kraj konsolidacije, početak razvoja: Usvojen PREDLOG BUDŽETA za 2020! Evo na šta će država TROŠITI NOVAC (FOTO)

Vlada Srbije je usvojila je Predlog Zakona o budžetu za 2020. godinu, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Predlogom Zakona o budžetu predviđaju se ukupni prihodi od 1.314,5 milijardi i rashodi u visini 1.334,7 milijardi dinara.

Iz Ministarstva finansija poručuju da se predlogom označava završetak procesa konsolidacije javnih finansija i označava početak razvoja.

U predlogu se predviđa deficit od 20,2 milijarde dinara, odnosno 0,3 odsto BDP-a. >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<

Iz Ministarstva finansija je naglašeno da je budžet za 2020. godinu razvojni i da se njime postiče dalji razvoj privrede.

Navodi se da je za sledeću godinu projektovan realni rast privrede od četiri odsto.

Prema aktuelnoj Fiskalnoj strategiji, projekcija javnog duga za centralni nivo države za 2020. godinu je 50,3 procenata BDP-a.

Ističu da je ključna karakteristika budžetske politike u 2020. godini ravnomerna raspodela fiskalnog prostora na povećanje životnog standarda, odnosno na povećanje plata i penzija za oko 1,3 odsto BDP-a, podsticaj rastu kroz povećanje javnih investicija, i poresko rasterećenje rada.

Predlogom budžeta se označava završetak procesa konsolidacije javnih finansija i označava početak razvoja.

U budžetu je izdvojeno 295,4 milijarde dinara na plate, kao i 581,2 milijarde dinara na penzije za naše najstarije sugrađane. Prema tzv. švajcarskoj formuli, penzije će sledeće godine rasti za 5,4 odsto.

Kada je reč o kapitalnim investicijama, u predlogu budžeta je predviđeno 198,9 milijardi dinara, a najveći deo tih sredstava se odnosi na saobraćajnu i železničku infrastrukturu.

To znači da se budžetom označava početak realizacije Nacionalnog investicionog plana.

Takođe, povećan je iznos za unapređenje infrastrukture za zaštitu životne sredine sa ovogodišnjih 23,7 milijarde dinara, na 59,4 milijardi dinara za sledeću godinu.

- I ono što je posebno važno, povećali smo iznos izdvojenih sredstava za lečenje retkih bolesti, koji će iznositi 2,4 milijarde dinara - navode iz Ministarstva.

Rečeno je i da je strateški cilj Vlade smanjenje nezaposlenosti, i da će se izmenama Zakona o porezu na dohodak građana, koji će se uskoro naći u skupštinskoj proceduri, olakšati novozapošljavanje.

Njime će poslodavci imati oslobađanje od poreza na zarade i od poreza na PIO ukoliko zaposle lice koje u toku ove godine nije bilo u radnom odnosu.

U prvoj godini će imati oslobođenje od 70, u drugoj 65 procenata i u poslednjoj 60 odsto.

Planirano je oslobađanje od doprinosa za PIO u celosti prve godine, sledeće 95 odsto i treće 85 procenata.

Povećana su sredstva za ulaganje u obrazovanje i inovacije, kaoi sredstva Fonda za inovacionu delatnost, dok je za podršku razvoju preduzetništva obezbeđeno tri milijarde dinara.

Kao podrška razvoja nauke, udvostručena su sredstva za Fond za nauku na milijardu dinara.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.