Kraj jedne ere: Ugašena nuklearka - jedan tehničar pritisnuo dva tastera

Izvor: B92, 20.Dec.2019, 14:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kraj jedne ere: Ugašena nuklearka - jedan tehničar pritisnuo dva tastera

Mileberg -- Švajcarska nuklearna elektrana Mileberg isključena je danas sa elektroenergetske mreže posle 47 godina.

To označava kraj jedne ere i početak izlaska te zemlje iz atomske energije.

Postrojenje kapaciteta 373 megavata, koje je otvoreno 1972. godine, proizvodilo je električnu energiju u količini dovoljnoj da više od 100 godina pokriva potrošnju struje obližnjeg grada Berna, prenosi Rojters.

U prenosu koji je uživo išao na švajcarskoj televiziji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << oko podneva, jedan tehničar je pritisnuo dva tastera u kontrolnoj sobi da bi prekinuo lančanu reakciju i deaktivirao reaktor, čime je ova nuklearka ugašena zauvek.

Ovo je prvo gašenje jednog od pet nuklearnih reaktora u Švajcarskoj koji treba da budu zatvoreni.

Nuklearna katastrofa u Fukušimi 2011. godine, u Japanu, pokrenula je širom sveta zabrinutost vezano za bezbednost atomske energije.

Susedna Nemačka trebalo bi da zatvori svoje nuklearne elektrane do 2022, a švajcarska vlada je saopštila da neće graditi nove nuklearne reaktore i da će postojeće isključiti kada budu na kraju svog životnog veka.

Švajcarska odluka o napuštanju nuklearne energije potvrđena je na referendumu 2017. godine, na kojem su takođe podržani planovi vlade za podsticanje održive energije putem subvencionisanja razvoja solarnih, vetro i hidroelektrana. Datumi za gašenje drugih nuklearnih postrojenja u Švajcarskoj nisu utvrđeni, ali se očekuje da će atomska centrala Beznau, u blizini nemačke granice, koja datira iz 1969. godine, biti sledeća.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.