Kraj blagostanja: To čime su ih mamili - više nema

Izvor: B92, 02.Jan.2018, 13:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kraj blagostanja: To čime su ih mamili - više nema

Porez na dodatu vrednost prvi put je uveden u Saudijskoj Arabiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE).

Porez od pet odsto primenjivaće se na većinu roba i usluga u tim zemljama.

Ove zalivske zemlje dugo su privlačile strane radnike obećanjima o "životu bez poreza", ali su tamošnje vlade želele da povećaju prihode u vreme snižavanja cena nafte.

PDV je u ovim dvema zemljama uveden od 1. januara 2018. godine, a Bahrein, Kuvajt, Oman i Katar će to učiniti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << do 2019.

U UAE procenjuju da će u toku prve godine prihodi od PDV-a biti oko 12 milijardi dirhama ili 3,3 milijarde dolara.

Oporezivaće se benzin, dizel, odeća, komunalne usluge i hotelske sobe, dok će poreza biti oslobođene medicinske i finansijske usluge te javni prevoz.

U Saudijskoj Arabiji više od 90 odsto budžetskih prihoda dolazi iz naftne industrije, dok je u UAE taj udeo oko 80 odsto. Obe zemlje već su preduzele korake za povećanje prihoda državne kase.

U Saudijskoj Arabiji to uključuje porez na duvan i bezalkoholna pića, kao i smanjenje nekih subvencija lokalnom stanovništvu. U UAE su poskupele putarine i uvedena turistička taksa.

Ipak, ne postoje planovi za uvođenje poreza na dohodak pa većina stanovnika i dalje ne plaća nikakav porez na svoju zaradu.

Usled finansijske krize i smanjenja cene nafte arapske države se nadaju da će uvođenjem PDV-a pomoći svojim ekonomijama, ali i građanima da što manje zavise od nafte i gasa.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kraj blagostanja: Saudijska Arabija se prvi put upoznala sa trškom zvanim PDV

Izvor: Blic, 02.Jan.2018

Porez na dodatu vrednost prvi put je uveden u Saudijskoj Arabiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE)...Porez od pet odsto primenjivaće se na većinu roba i usluga u tim zemljama...Ove zalivske zemlje dugo su privlačile strane radnike obećanjima o "životu bez poreza", ali su tamošnje vlade želele...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.