Izvor: B92, 12.Jun.2010, 02:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kragujevac: Manji obim izvoza

Kragujevac -- Tokom prošle godine kompanije sa područja Šumadije i Pomoravlja ostvarile su za trećinu manji izvoz nego pre početka svetske finansijske krize.

Trenutno se beleži blagi rast, kažu poznavaoci prilika i ističu da će, ako se nastavi, biti potrebno najmanje još 12 meseci da se obim izvoza vrati na nivo iz 2008.

Usled svetske finansijske krize mnoge kompanije jedva opstaju jer su kupci iz inostranstva smanjili ili obustavili porudžbine. Drastičan >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pad izvoza, tokom prošle godine, presudno je uticao na poslovanje.

"U 2009. beležimo smanjenje izvoza od 33 odsto. Početak ove godine je na neki način karakterističan po tome što je zaustavljen pad izboznih aktivnosti, tako da imamo za četiri meseca ove godine povećanje od 15, 6 odsto", objašnjava Ružica Stanarčić iz Centra za ekonomske odnose za inostranstvom PK Kragujevac.

Iako se beleži blagi rast izvoza od početka godine, glavni stručnjak za privredu grada Kragujevca Vlado Vučković smatra da će uz ovaj tempo rasta izvoza biti potrebno još godinu dana rada kako bi se dostigao obim izvoza iz 2008. godine, iako je struktura privrede izvozno orijentisana.

"Postavlja se pitanje zašto su rezultati skromni. Zato što je obim proizvodnje relativno skroman pa je onda i učešće izvoza u tom obimu takođe skroman. To samo pokazuje da će naša privreda morati da se okrene izvozu sa novim proizvodima i to sa znatno konkurentnijim proizvodima", kaže Vučković.

Kako B92, saznaje najviše štete pretrpela je jedna od najuspešnijih izvoznih kompanija u Kragujevcu "Rap mašine”. U odnosu na 2008. prošle godine su izvezli 43 odsto manje robe.

Izvoz za Nemačku smanjen je za 64 , a za Norvešku 37 odsto, dok su isporuke za Belgiju obustavljene. I prvih meseci ove godine beleže pad izvoza od 42,6 odsto, ali menadžment o tome nije želeo da govori.

Međutim, postoji mali broj preduzeća koja su se na vreme reorganizovala i tako uspela da prežive krizu. Kompanija "Sunce" na primer, uveliko sklapa izvozne aranžmane sa kupcima iz zemalja Beneluksa.

"U našem slučaju je menadžemnt doneo zaista dobre poslovne odluke, brzo smo se prilagodili novonastaloj situaciji i na taj način smo spasili najveći broj radnih mesta i firmu", kaže Aleksandra Dadinović, šef marketinka kompanije "Sunce”.

U odnosu na početak krize, Šumadija i Pomoravlje prihodovali su sto miliona dolara manje i biće potrebno veliko angažovanje kako bi se izvozno orijentisane kompanije vratile na nivo poslovanja iz 2008. godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.