Kozje mleko najveći zaštitnik vašeg zdravlja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Apr.2017, 09:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kozje mleko najveći zaštitnik vašeg zdravlja

Kozje mleko, koje je mnogo sličnije majčinom mleku nego kravljem, spada u najzdravije namirnice na svetu sa brojnim lekovitim svojstvima. Godinama se osim u ishrani, ovo mleko koristi kao lek za bolesti poput bronhitisa, suzbijanje alergija, jačanje imuniteta, lečenje i jačanje pluća...

Istraživanja su pokazala kako ovo mleko ima bolju probavljivost i otpornost od kravljeg mlijeka. Kozje mleko sadrži nizak nivo alergena, odličan je alkalni izvor, brzo se probavlja i poptuno >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << apsorbira.

Istraživanje koje je sproveo magazin International Journal of Food Science Nutrition otkrilo je kako kozje mleko u osnovi DNA ima sličnost s DNK strukturom ljudskog mleka, zbog čega bi se moglo uključiti u formule koje bi poboljšale ishranu dojenčadi.

S kozjim mlekom postignuti su dobri rezultati u lečenju raznih poremećaja kod ljudi koji pate od hiperlipoproteinemije, srčanih bolesti, dečje epilepsije, fibroznih cista, bolesti žuči i žučnih kamenaca.

Kozje mleko obiluje kalcijumom i fosforom, koji su važni za čvrstoću kostiju, kao i cinkom i selenom, snažnim antioksidansima koji održavaju telesni imunitet. Brojni naučnici preporučuju kozje mleko ljudima koji pate od anemije izazvane manjkom gvožđa u krvi.

Ovo mleko je bogat izvor biorazgradivog kalcijuma, gvožđe, fosfora i magnezijuma i sadrži ih u većim koncentracijama u odnosu na kravlje mleko. Kozje mleko sadrži oko 40 posto manje citrata u odnosu na kravlje mleko.

S obzirom na to da koze jedu koru biljaka, njihovo mleko je bogato silicijumom, a to je mineral koji pozitivno utiče na kožu, kosu, nokte i nervni sistem.

U sebi sadrži mnoštvo proteina bogatih važnim aminokiselinama, široku lepezu vitamina i nema teško svarljivih masti. Ne samo da je lakše za varenje od kravljeg mleka, već kozje mleko sadrži manje laktoze, pa ga lakše mogu podnositi osobe osetljive na laktozu.

Kod dece koja su hranjena kozjim mlekom zabeležen je brži rast, veća telesna masa i bolja mineralizacija kostiju u odnosu na decu hranjenu kravljim mlekom.

Surutka, kozji sir i jogurt najmoćnija su prirodna sredstva koja podižu imunitet kod djece. Značajni su za obnovu i izgradnju kostiju, pospešuju rast digestivnog trakta, preporučuju se u prevenciji i terapiji oboljenja jetre, osteoporoze, povišenog holesterola i krvnog pritiska, upalnih procesa te za poboljšanje rada bubrega.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.