Kovačević: Skok prosečne plate u decembru

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Mar.2021, 11:33

Kovačević: Skok prosečne plate u decembru

Direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević rekao je danas da je u odnosu na novembar zabeležen skok prosečne plate u decembru 2020. i da se poslednjeg meseca u godini uvek beleži skok, dok se u januaru može očekivati da će plata biti nešto niža.

Kovačević navodi da je taj skok bio za oko 8,5 odsto, a razlozi su, kaže, što je došlo do povećanja plata u javnom sektoru.

"Povećane su plate u zdravstvu, 6,6 odsto u odnosu na isti mesec prethodne >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << godine. U lokalnim javnim preduzećima, čak za 6,8. Ukupno povećanje u javnom sektoru bilo je 4,3 posto", istakao je Kovačević za RTS.

Naveo je da je u privatnom sektoru zabeleženo povećanje za 10 odsto, ali da je to zbog toga što poslodavci u decembru isplaćuju iznose koji su veći od uobičajene plate.

"U januaru se može očekivati da će plata biti nešto niža. Ona je dostigla 662 evra po zvaničnom kursu, ali ti skokovi se neće ponavljati do sledećeg decembra, ali će plata rasti shodno rastu BDP-a i primeni povećanja u javnom sektoru koja takođe slede", istakao je Kovačević.

Dodao je da će plata u javnoj administraciji od aprila biti povećana za tri odsto i da je moguće da će biti još povećanja zarada u javnom sektoru.

"U privatnom sektoru, koji je dominantan, gde su plate rasle i u ovoj godini pandemije, verovatno je da će nastaviti da rastu, s obzirom da će se zapravo 2021. godine najverovatnije odvijati oporavak. Rast će biti negde oko pet, šest odsto. Pet posto ako verujemo prognozama MMF-a", naglasio je Kovačević.

Ocenio je da će ekonomskog oporavka od posledica pandemije biti i u zemljama okruženja, ali i u svetu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

U januaru rođeno 600 beba manje nego januara 2020.

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Mar.2021

Direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević izjavio je danas da je u januaru ove godine rođeno 600 beba manje u odnosu na isti mesec prošle godine i dodao da je preminulo 1.711 ljudi više...Govoreći o takozvanom višku umrlih, Kovačević navodi da su procene da ih je u januaru...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.