Izvor: B92, 06.Nov.2003, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kovačević: SCG puno duguje Kini

Beograd -- Ekonomista Milan Kovačević, ekspert za strana ulaganja, u izjavi za Jutarnji dnevnik Radija B92 kaže da je dug Srbije i Crne Gore prema Kini veliki i da je prema njegovoj proceni sa kamatama narastao na 600 miliona dolara. "Biće dosta teško postići neke povoljne aranžmane, zato što jedan deo toga predstavlja potraživanje jednog preduzeća iz Kine prema nama, pa je uvek tvrdo' kad se o takvom kreditu radi, na takav kredit je teško na državnom nivou uticati, teško ga >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je na takav način ublažavati, dok bi se jednim delom u ostatku tog duga možda moglo uticati na neko povoljnije reprogramiranje, možda neko umanjenje kamate, možda bi se mogla dobiti neka povoljnost", rekao je Kovačević.

Podsećamo da je nekadašnja vlada Mirka Marjanovića u okviru barter aranžmana koji je predstavljen kao veliki spoljnopolitički i ekonomski uspeh sa kineskom firmom "Sinohem" ugovorila isporuke velikih količina nafte u zamenu za izvoz srpske robe. Do obimnijeg izvoza te robe nikada nije došlo a dug je tokom vremena narastao. Milana Kovačevića pitali smo da li Srbija sada ima proizvode koje bi mogla da izveze kako bi se dug smanjio. "Nažalost, nismo ni sada u mnogo boljem položaju što se tiče mogućnosti da neku značajniju vrednost robe plasiramo na kinesko tržište. To je već pravo tržište, nije to ona Kina koja je tada bila, oni trguju sa celim svetom tako da ako bi uspeli nešto prodati u Kinu to je potpuno isto kao da smo i naplatili pa onda od toga izmirili dug", rekao je Kovačević.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.