Izvor: B92, 24.Okt.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kovačević: Reforme neuspešne

Beograd -- Mlađen Kovačević kaže da je rast inflacije u Srbiji posledica neuspešnih reformi.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu kaže da se u razvijenim zemljama skok cena od preko tri, a pogotovo više od pet odsto, smatra velikim problemom i promašajem ekonomske politike. Kovačević smatra da je Narodna banka Srbije preduzela restriktivne kreditno-monetarne mere, nepovoljne sa stanovišta privredne aktivnosti, kada je sredinom ove godine postalo jasno da bi inflacija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << mogla da predje predvidjenih 8,5 odsto.

Kovačević je rekao da je sve izvesnije da će inflacija u decembru 2004. biti osetnije veća od 10 odsto, nego što je bila u istom mesecu prošle godine. "Zvaničnici, a posebno ministar finansija, tvrde da je osnovni uzrok ubrzane inflacije rast uvoznih cena sirove nafte i nekih obojenih metala", ali dodaje da ima zemalja koje više zavise od te nafte, ali su uspele da održe nizak nivo inflacije.

Rast cena nafte, kako tvrdi Kovačević, imao je uticaja, ali samo do kraja maja, kada je Vlada Srbije suspendovala uredbu o usklađivanju cena derivata sa cenama na svetskom tržištu. Cene derivata morale su biti osetno veće, ali su cene derivata porasle prevashodno zbog povećanja akciza. "Od početka godine cene derivata samo su jednom porasle zbog poskupljenja nafte na međunarodnim berzama, a sva kasnija brojna pomeranja cena nastala su usled povećanja akciza, koje su sve više opterećivale cene naftnih derivata", kazao je Kovačević.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.