Kovač: Rast BDP-a ove godine sličan lanjskom

Izvor: SEEbiz.eu, 26.Feb.2016, 16:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kovač: Rast BDP-a ove godine sličan lanjskom

ANALIZA - BDP je u zadnjem tromjesečju 2015. očekivano iskazao znakove usporavanja, te je rast dosegnuo 1,9% na godišnjoj razini, čime je ukupni rast za 2015. zaustavljen na 1,6%.

Domaća potražnja prebacila je u višu brzinu zahvaljujući objema ključnim komponentama, osobnoj potrošnji i investicijama. Neto izvoz završio je u crvenom jer je efekt uvoza nadmašio solidne rezultate na strani izvoza. U 2016. očekujemo slično kretanje BDP-a te prognoziramo rast od 1,5%, gdje >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << rizik ostvarenja prognoze vidimo na više, odnosno da bi rast u konačnici mogao biti malo snažniji.

Osobna potrošnja dodatno je ubrzana u zadnjem tromjesečju 2015. na 2,4% godišnje (najveći rast od drugog tromjesečja 2008.), a zadržan je i pozitivni trend u investicijama, uz rast od 3,7% na godišnjoj razini (najviša stopa rasta od zadnjeg tromjesečja 2008.). Mjesečni podaci potvrđivali su brojke u segmentu osobne potrošnje, dok  smo s obzirom na izborni ciklus bili nešto oprezniji po pitanju investicija. S druge strane, neto izvoz je blago iznevjerio očekivanja, uslijed rastućeg pritiska uvoza (13,6% na godišnjoj razini), kao posljedica oporavka domaće potražnje, čime je poništen snažan rast izvoza (11,6% na godišnjoj razini). Shodno tome, neto izvoz je stopu rasta BDP-a  umanjio za 1,1 postotni bod, čime je poništio približno 1,5 postotnih bodova osobne potrošnje i 0,7% postotnih bodova investicija.

Očekujemo da će ove godine stopa rasta BDP-a ostati na sličnoj razini. Profil domaće potražnje i dalje bi trebao biti poticajan. Smatramo kako će rastu osobne potrošnje pridonijeti stabilizacija tržišta rada, poboljšanje optimizma potrošača i slabiji inflatorni pritisci. Investicije bi u 2016. trebale biti u umjerenom porastu, zahvaljujući većoj stopi korištenja EU fondova i općenito stabilnijim ekonomskim izgledima.

Fiskalni izgledi za 2016. sugeriraju da fiskalni impuls ne bi trebao znatnije opterećivati profil rasta. Po našem mišljenju, vanjska će potražnja i dalje biti potaknuta rastom u EU te nastavkom trgovinske integracije, iako uz nešto lošije izglede zbog nesigurnosti u vezi stabilnosti trenda rasta u EU. Uz to, migrantska kriza i dalje predstavlja dodatni rizik. Oporavak domaće potražnje ukazuje na sveukupno niži doprinos neto izvoza.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.