Izvor: B92, 02.Apr.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kostreš protiv Ministarstva

Novi Sad -- Predsednik Skupštine Vojvodine kaže da su koncesije za izgradnju autoputa Horgoš-Požega neprihvatljive za Vojvodinu.

Bojan Kostreš je uputio pismo ambasadorima Nemačke, Francuske, Italije, Austrije i Hrvatske, u kojima ih je upoznao sa tim stavom. Tender je raspisalo Ministarstvo za kapitalne investicije Srbije. Kostreš je podsetio da je Skupština Vojvodine donela Zaključak kojim se od Skupštine Srbije traži da ne prihvati predlog Vlade Srbije za davanje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koncesije za taj autoput.

"Vojvodina je u periodu od 1970. do 1988. godine putem kreditnog zaduženja finansirala izgradnju pomenutog autoputa u iznosu od 115 miliona dolara i 24 miliona evra. Na ovaj način izgrađeno je 88 km na putu Beograd -Lipovac i 100 km jedne trake autoputa Beograd-Feketić, što dokazuje da je navedena koncesija ponuđena za poluizgrađeni objekat i da je kao takva neprihvatljiva za Vojvodinu", kaže se u Kostrešovom pismu.

Predsednik Skupštine Vojvodine očekuje da će sa ovakvim stavom pokrajinskog parlamenta biti upoznate i strane kompanije, koje nameravaju da se prijave na tender koji je raspisan, kao i o neželjenim posledicama koje bi učešće u ovako koncipiranom projektu moglo da proizvede.

"Skupština Vojvodine, kao odgovorni predstavnik građana Pokrajine, ne može da se složi da se na njenoj teritoriji sprovodi loša i neracionalna politika koja direktno ugrožava standard i budućnost građana Vojvodine", zaključuje se u pismu.

Kasni otvaranje graničnog prelaza

Ni nekoliko meseci nakon što je potpuno završen, novi granični prelaz na granici sa Mađarskom, kod Horgoša, nije otvoren za saobraćaj.

Otvaranje kasni jer još nije poznato ko će koristiti poslovne prostorije na graničnom prelazu. Zato se na izlasku iz zemlje i dalje prave dugačke kolone automobila i kamiona, dok je mađarska strana još 11. marta otvorila novi autoput do Budimpešte, čime je prelaz, s njihove strane, počeo da radi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.