Izvor: B92, 15.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kostreš: Ne odustajem

Beograd -- Bojan Kostreš kaže da neće odustati od namere da pregleda ugovor o koncesiji za autoput i utvrdi šta u tom ugovoru piše.

"Taj ugovor mora biti javni dokument, iz prostog razloga što su koncesije potpisane u ime Srbije i njima je zadužen budžet koji pune svi građani Srbije i mi moramo da budemo u mogućnosti da vidimo kako vlada troši naš novac", rekao je predsednik vojvođanskog parlamenta za B92.

Kostreš kaže i da će sačekati da vidi da li će >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << mu na osnovu naloga poverenika za informacije od javnog značaja Rodoljuba Šabića ugovor biti dostavljen na uvid i da li će dobiti upravni spor koji je pokrenut baš po pitanju uvida u ugovor.

"Ako to ne bude rešeno, ja ću pokrenuti proceduru u Skupštini Vojvodine, da Skupština Vojvodine sudskim putem traži uvid u taj ugovor i sudskim putem zaštiti interese građana Vojvodine", kaže Kostreš.

Od 2. aprila vojvođanska administracija prosleđuje zahteve i vladi i Ministarstvu za infrastrukturu da im se ugovor da na uvid.

"Sve te malverzacije i tajnost samo doprinose utisku da su moje sumnje tačne. A ako jesu, onda će Vojvođani biti oštećeni za 450 miliona evra", komentarisao je svojevremeno Kostreš.

Kostreš zamera što su zajednički pod koncesije dati izgradnja autoputa Horgoš-Beograd i Beograd-Požega, podsećajući da je autoput Beograd-Novi Sad završen, da je čitava desna traka puta do Subotice gotova i da je autoput od 1970. do 1988, odnosno do tzv. jogurt revolucije, građen kreditom isplaćenim iz budžeta Vojvodine u iznosu od 114,6 miliona dolara i 24.327 ekija. Drugi deo auto-puta kroz centralnu Srbiju nije još ni počet.

Opširnije na Biz B92.

Šabić: Ugovor da bude dostupan javnosti

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić ponovio je danas da je ugovor o koncesiji za izgradnju autoputa Horgoš-Požega dokument koji bi trebalo da bude dostupan javnosti.

"Svaki dokument kojim neko raspolaže vitalnim društvenim resursima, dobrima ili novcem ne može da bude tajna za najširu javnost", rekao je on i dodao da je zato i izdao rešenje ministru za infrastukturu Velimiru Iliću da ugovor dostavi predsedniku Skupštine Vojvodine Bojanu Kostrešu.

Šabić je objasnio da Vlada Srbije treba da obezbedi izvršenje rešenja ako onaj kom je ono izdato ne želi da postupi po nalogu. Vlada ne može da poništi rešenje poverenika, a jedini organ koji to može da učini je Vrhovni sud Srbije, kaže Šabić.

"Nebitno je da li je Ilić dozvolio Kostrešu tokom susreta da pogleda ugovor ili ne, već su jedino važne informacije iz ugovora. Dakle, XXI je vek i nisam mislio da neko treba da prepisuje 1.000 stranica ugovora kao kaluđer u manastiru. Pretpostavljam da postoji elektronska forma ugovora, što danas postoji i u afričkim zemljama, čija kopija može biti poslata Skupštini Vojvodine", rekao je on.

"Čak i da pretpostavimo da u ugovoru ima nekih tajni, to se mora raditi na zakonit način i u predviđenoj proceduri. U ovom slučaju ugovoreno je da su sve informacije iz ugovora poverljive, što je sa mog stanovišta apsurdno", ocenio je Šabić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.