Kostić: Naš šećer najjeftiniji

Izvor: B92, 25.Apr.2011, 13:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kostić: Naš šećer najjeftiniji

Beograd -- Rast cena šećera u Srbiji logična je posledica rasta cena svuda u svetu, uključujući i tržišta okolnih zemalja, kaže Miodrag Kostić.

Kostić, predsednik "MK grupe", u čijem sastavu rade i tri najveće srpske šećerane - Donji Srem u Pećincima, Bačka u Vrbasu i Jedinstvo u Kovačici, navodi da "ne treba zaboraviti da je ta namirnica kod nas i dalje za petinu jeftinija nego u tim zemljama".

Cena šećera u zemljama u okruženju kreće se, precizira Kostić, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << od 110 do 150 dinara za kilogram, a na svetskoj berzi, je šećer, inače, poskupeo za 100 odsto. Firmu Sunoko, koja objedinjuje pomenute tri šećerane, kilogram šećera u pakovanju od 50 kilograma košta 90 dinara.

Cena šećera, kako objašnjava Dejan Vitorović, direktor prodaje u Sunoku, ne zavisi, međutim, samo od šećerane. "Na maloprodajnu cenu utiče mnogo faktora, od količine koja se nudi na tržištu, preko trgovaca, do rasta cena energenata", rekao je Vitorović.

Sunoko prerađuje rod sa više od 34.000 hektara, što je više od polovine ukupne proizvodnje šećerne repe u Srbiji, a ukupna prošlogodišnja proizvodnja šećera sa oznakom te kompanije premašila je 246.000 tona.

Prošlogodišnja produkcija Sunoka dovoljna je, kažu, da podmiri potrebe srpskog tržišta, ali je nešto više od trećine završilo na tržištima zemalja Evropske unije.

Podsetivši da se prošlogodišnja proizvodnja šećera u Srbiji kretala između 450.000 i 500.000, a da je kvota za izvoz u EU 180.000 tona, Vitorović napominje da bi širenje prostora za prodaju našeg šećera u inostranstvu bilo dragoceno.

Komentarišući smanjenje interesovanja za gajenje šećerne repe i prošlogodišnje nezadovoljstvo poljoprivrednika otkupnom cenom, vlasnik „MK grupe" Kostić je rekao da je Sunoko, kao najveći srpski proizvođač šećera, u odnosu na 2010. za svoje proizvođače snizio cenu semena i zaštitnih sredstava i povećao otkupnu cenu na oko 4.000 dinara, u zavisnosti od proizvođača, što čini ukupno povećanje od 50 odsto u odnosu na prošlu godinu.

"To će dodatno smanjiti cenu proizvodnje repe, a pošto našim kooperantima želimo da omogućimo što sigurniju zaradu, otkupnu cenu smo vezali za evro i oni će, uvek, za tonu dobijati najmanje 38 evra", istakao je Kostić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.