Koronavirus najveća neizvesnost globalne ekonomije

Izvor: B92, 20.Feb.2020, 18:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koronavirus najveća neizvesnost globalne ekonomije

Vašington -- Direktorka MMF-a Kristalina Georgijeva smatra da epidemija koronavirusa u Kini predstavlja najveću neizvesnost s kojom se suočava globalna ekonomija.

Ona je rekla i da ministri finansija G20 i centralni bankari treba da preduzmu mere za smanjenje drugih rizika kao što su trgovina, klimatske promene i nejednakost.

Međunarodni monetarni fond procenjuje da će se kineska ekonomija u kratkom roku oporaviti ukoliko se poremećaji izazvani koronavirusom brzo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << završe, dok bi širenje epidemije rezultiralo "oštrijim i dugotrajnijim usporavanjem rasta Kine“, uz veće globalne posledice, napisala je Georgijeva na veb-sajtu Fonda.

Ona je podsetila da je MMF u januaru prognozirao jačanje globalnog rasta u 2020. godini na 3,3 procenta sa prošlogodišnjih "razočaravajućih" 2,9 procenata, pošto su uočeni znaci stabilizacije i smanjenja rizika, uključujući postizanje prve faze trgovinskog sporazuma između Kine i SAD.

Međutim, dodaje Georgijeva, u januaru nismo predvideli globalnu zdravstvenu opasnost, što je, kako navodi, činjenica koja podseća kako nepredviđeni događaji mogu da ugroze krhki oporavak rasta.

Ističući da je globalna ekonomija daleko od čvrstih temelja, šefica MMF-a je poručila da je, i prema najboljim scenarijima, projektovana stopa rasta u svetu još skromna u previše delova planete, podvlačeći potrebu da se reše i smanje neizvesnosti koje su vezane za pitanja poput trgovine, klimatskih promena i nejednakosti.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.