Konverzija zemljišta ipak po tržišnoj ceni?

Izvor: Mondo, 12.Jul.2015, 18:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Konverzija zemljišta ipak po tržišnoj ceni?

Zakon o pretvaranju prava korišćenja u pravo svojine na građevinskom zemljištu uz naknadu će vratiti domaćinske odnose u oblasti građevine i privući investitore, kaže ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović.

Foto: Guliver/Getty Images/Thinkstock

Nacrt zakona o pretvaranju prava korišćenja u pravo svojine na građevinskom zemljištu uz naknadu predviđa rešavanje pitanja koja zaustavljaju razvoj Srbije godinama i njegov cilj je da vrati domaćinske odnose >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << u oblasti građevine i da privuče investitore, izjavila je ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Nacrt sutra pred poslanicima

Poslanici Skupštine Srbije počeće sutra novu sednicu na čijem dnevnom redu je Predlog zakona o pretvaranju prava korišćenja u pravo svojine na građevinskom zemljištu uz naknadu, kao i izmene zakona o policiji i o otklanjanju posledica poplava.

Mihajlović je u saopštenju navela da Vlada Srbije predlaže novi zakon o konverziji koji je u skladu sa odlukom Ustavnog suda i koji za osnov ima tržišnu cenu, a predviđa umanjenje po samo tri osnova koja se utvrđuju na transparentan način.

Takođe, prava ranijih sopstvenika nisu ugrožena jer je propisano da kada postoji podnet zahtev - ne umanjuje se tržišna cena.

Demokrate pozivaju stručnjake jer znaju šta nisu uradili, a šta je trebalo da urade i zašto su nas investitori zaobilazili, kao što znaju i da upravo dobro uređen Zakon o

konverziji dovodi investitore, navela je Mihajlović odgovarajući na primedbe koje je uputila Demokratska stranka.

Nekadašnji ministar građevine a sada ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u vladi u senci Demokratske stranke Dragoslav Šumarac rekao je danas da je Nacrt zakona neprimenjiv na način koji je predvidela Vlada.

"Zakon će smanjiti prilive u budžete gradova i opština i smanjiće priliv u Fond za restituciju pošto je određeno zemljište i predmet Zakona o restituciji. To znači da će se od svih poreskih obveznika uzimati sredstva za restituciju, za popravku ulica, izgradnju vrtića, a konverzija će ostati nezavršen posao", naveo je Šumarac, a saopšteno iz DS-a.

On je dodao da ne postoji rok da podnošenje zahteva za konverziju kao i da je novim zakonom predviđeno da se može sklopiti i ugovor o zakupu zemljišta koji je predmet konverzije, čime se, kako je ocenio Srbija vraća u 2009. godinu.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Zakon o konverziji vraća domaćinske odnose u građevinarstvo"

Izvor: RTS, 12.Jul.2015

Pogubna, nedomaćinska politika DS-a zaustavila je razvoj Srbije, a cilj novog zakona o konverziji je da vrati domaćinske odnose u oblasti građevine i da privuče investitore, istakla je ministarka Zorana Mihajlović. . Ministarka...

Nastavak na RTS...

Mihajlović: Konverzija zemljišta za mesec dana

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Jul.2015, 10:42

Poslanici Skupštine Srbije raspravljaju o novom zakonu o konverziji, čiji je predmet 5.310 hektara, odnosno 0,80 odsto od ukupno 661.015 hektara građevinskog zemljišta i njegovim usvajanjem konverzija će biti omogućena za mesec dana...Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.