Kontrola useva luka

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Apr.2016, 10:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kontrola useva luka

Nakon nicanja luka posebna pažnja poklanja se kontroli useva kako ne bi došlo do zakorovljenosti koja može da smanji prinos i kvalitet, a u ekstremnim slucajevima i da uništi usev. Sada je vreme kad se mora pratiti prisutnost lukove muve jer ova štetočina nanosi velike štete.

Crni luk ima slabo razvijen korenov sistem koji je slabije usisne i prodorne moći pa je važno da zemljište bude dobre strukture i rastresito. Od izuzetnog značaja je i borba protiv korova u ovom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << periodu kako bi se sačuvao prinos i kvalitet.

Vizuelnim pregledom lukova treba obratiti pažnju na prisustvo minirajuće muve luka što iskusni povrtari redovno i rade. Najveće štete prave larve koje se hrane biljnim tkivom u stablu spuštajući se u lukovicu.

Preporučuje se proizvođačima pregled useva luka i ukoliko se registruju karakteristične bele pege treba izvršiti hemijski tretman insekticidom. Takođe, treba obratiti pažnju i na prisustvo jaja i larvi duvanovog tripsa. S obzirom da se svake nedelje povećava prisustvo ove štetočine, poljoprivrednim proizvođačima se preporučuje obilazak useva radi utvrđivanja njenog prisustva.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.