Konkurs za NIP od 25. avgusta

Izvor: Politika, 31.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Konkurs za NIP od 25. avgusta

Projekti koji se krajem avgusta i tokom septembra kandiduju za finansiranje u 2008. biće ocenjeni i rangirani već u oktobru

Ministarstvima, drugim republičkim organima i organizacijama, javnim ustanovama, pokrajinama, gradovima i opštinama, ali i udruženjima građana koji računaju na sredstva iz Nacionalnog investicionog plana za 2008. godinu ostalo je nepunih mesec dana da pripreme projekte. Jer, javni poziv za prijavljivanje projekata, koji će raspisati Kancelarija za >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << NIP, biće, kako se planira, upućen oko 25. avgusta i konkurs otvoren u narednih mesec dana, kako bi tokom oktobra projekti bili ocenjeni, rangirani i izabrani i njihov spisak bio sastavni deo Zakona o budžetu za iduću godinu, najavio je ministar Dragan Đilas, na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

Vlada je, da podsetimo, na prošlonedeljnoj sednici usvojila uredbu kojom je propisana procedura za izbor projekata i sprovođenje NIP-a, a do raspisivanja konkursa, kao je objasnio Đilas, na predlog Kancelarije, usvojiće i kriterijume po kojima će se projekti birati i strateške prioritete za ulaganja u sledećoj godini.

Investicije u infrastrukturu, pre svega Koridor 10, zapošljavanje, otvaranje novih radnih mesta, obrazovanje i ravnomerni regionalni razvoj, po ministrovom mišljenju, trebalo bi da budu prioritet i povuku najviše sredstva iz NIP-a iduće godine.

– Završićemo, naravno, započete projekte i ubuduće ulagati u škole i bolnice, ali bih voleo da najviše projekata bude iz prioritetnih oblasti – objasnio je Đilas i poručio opštinama da ne računaju na NIP za finansiranje projekata u funkciji lokalnih izbora i predizbornih manifestacija, kao ni onih u koje treba ulagati iz sredstava tekuće potrošnje, poput rekonstrukcije zgrada poreskih uprava.

Đilas je najavio da će, sem iz redovnih budžetskih prihoda, u narednoj godini, NIP biti finansiran i iz privatizacionih prihoda, kredita međunarodnih finansijskih organizacija i, nada se, iz pretpristupnih fondova Evropske unije, pa bi i ulaganja trebalo da budu veća od ovogodišnjih. Uveren je da će NIP kao nacionalni razvojni projekat podržati i stručna javnost, i MMF, i Svetska banka.

Novina je, inače, da će lokalna samouprava u finansiranju projekata na svojoj teritoriji, učestvovati sa 30 odsto sredstava, izuzev 55 nerazvijenih opština, a tokom avgusta, do konkursa za 2008, trebalo bi da se postigne dogovor i sa AP Vojvodinom oko korišćenja i kontrole novca za projekte koji se u sklopu NIP-a realizuju na teritoriji Vojvodine.

Inače, trenutno se iz NIP-a finansira oko hiljadu projekata u celoj Srbiji. Računajući i prošlogodišnja ulaganja, za ove dve godine biće investirano od oko 600 miliona evra, od čega je budžetom za 2007. godinu za NIP predviđeno 547 miliona evra. Ove godine najviše novca biće uloženo u pet prioritetnih oblasti: u infrastrukturu u "koridor 10" – 12,5 milijardi dinara, od čega 721,6 miliona za obilaznicu oko Beograda na deonici Dobanovci–Bubanj potok, zatim u podsticanje direktnih grinfild investicija, pre svega kroz dotacije za nova radna mesta 500 miliona, u gasifikaciju 503,5 miliona, u investicije na Univerzitetu i drugim obrazovnim institucijama 690,5 miliona i u reformu sistema socijalnog osiguranja 653,5 miliona dinara, podaci su koje izneo ministar Đilas.

--------------------------------------------------------------------------

"Dupli ključ" u kontroli

I nadležni organi, ali i javnost imaće potpun uvid i kontrolu korišćenja svakog dinara iz kase za NIP, najavio je ministar Đilas.

Svi podaci o svakom projektu (od predlagača, preko bodovanja, učesnika na tenderu, rokova za realizaciju) uskoro će biti dostupni na veb-stranici.

Da bi se obezbedila potpuna kontrola od početka do kraja primenjivaće se princip "duplog ključa". Pri izboru projekta, ali i potom pri plaćanju, biće neophodna i saglasnost Kancelarije, odnosno nadležnog ministra, ali i funkcionera u državnoj upravi iz resora koji predlaže projekat. U Kancelariji će, inače, 50-60 ljudi, koliko bi trebalo da bude zaposleno, najveći broj raditi na evaluaciji projekata i kontroli realizacije, objasnio je Đilas.

Kancelarija je od formiranja primetila i neke nelogičnosti, projekte koji sada ne bi mogli da prođu, zatim da isti radovi, recimo na fiskulturnoj sali, negde koštaju 500.000 a negde 2,5 miliona evra, kupovinu automobila za inspekcijske službe. Takođe, ima naznaka, što će u narednom periodu biti provereno, da su neki pojedinci potpisivali obaveze u ime države, pozivajući se na NIP a da ta sredstva nisu odobrena i ugovorena ni za jedan projekat, konstatovao je Đilas odgovarajući na novinarsko pitanje i objasnio da Kancelarija neće podnositi krivične prijave, jer to nije njen posao, ali će budžetsku inspekciju informisati o svemu što smatra nezakonitim.

--------------------------------------------------------------------------

Od čega živi ministar

– Ne znamo ni kad će biti lokalni izbori i ne razmišljam o kandidaturi za gradonačelnika Beograda – bio je odgovor ministra Đilasa na pitanje novinara.

A od čega živi, budući da se odrekao ministarske plate u humanitarne svrhe?

– Živim od dobiti kompanije čiji sam suvlasnik i koja dosta dobro radi i bez mene i u Srbiji i u centralnoistočnoj Evropi – kaže ministar.

V. Jeličić

[objavljeno: 31.07.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.