Konačno rast indeksa u Beogradu

Izvor: B92, 03.Nov.2008, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Konačno rast indeksa u Beogradu

Beograd -- Indeks Belex15 danas je porastao 1,69 odsto, na 671,06 poena, dok je opšti indeks Belexline ojačao 0,64 odsto, na 1.410,46 indeksnih poena.

Nakon osam dana pada, ponedeljak doneo rast berzanskih indeksa

Posle pada tokom osam uzastopnih dana, indeksi akcija Beogradske berze odmakli su se od minimuma, a promet je vredeo 100,16 miliona dinara (1,18 miliona evra). Učešće stranih investitora bilo je nešto više od 53 odsto u ukupnoj i nepunih 56 u trgovini >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << akcijama pri čemu u kupovini akcija gotovo 58 a u prodaji bezmalo 54 procenta.

U kontinuiranoj trgovini najviše je dobila na vrednosti subotička Fidelinka [FIDL], gotovo devet procenata, na 980 dinara, ali uz samo jednu hartiju u prometu.

Neznatno više od osam odsto porasla je cena Dunav osiguranja [DNOS], Privredna banka [PRBN] je poskupela sedam i po, Globos osiguranje [GLOS] malo više od šest a nepunih šest odsto povećana je cena Univerzal banke [UNBN] uz solidan promet od 6,95 miliona dinara.

Gubitnik dana je Ikarbus [IKRB] sa minusom od nepunih 11 odsto, a malo više od pet procenata pala je cena Galenike Fitofarmacije [FITO]. Po četiri procenta su izgubili Jubmes banka [JMBN], Bambi Banat [BMBI] i Veterinarski zavod Subotica [VZAS] pri čemu se cena beogradskog konditora spustila na sredinom prošlog meseca ubeleženi godišnji minimum od deset hiljada dinara.

Listu akcija sa najvećim prometom predvodile su dve sa A Listinga, Energoprojekt [ENHL] i Sojaprotein [SJPT] sa 11,91 odnosno 10,65 miliona dinara. Beogradskom holdingu cena je porasla 1,37 odsto, na 812 dinara, a prerađivaču soje 0,22 odsto, na 918 dinara.

Tigar [TIGR], treća članica A Listinga, ubeležio je pad od četiri procenta, na novi dosadašnji minimum od 720 dinara, uz promet od 1,35 miliona dinara.

Na listi akcija sa većim prometom na kontinuiranom segmentu su i AIK banka [AIKB] sa 10,57 miliona dinara i Komercijalna banka [KMBN] sa 9,12 miliona. Akcija niške banke je poskupela 2,67 odsto, a beogradske dva procenta.

U trgovini po metodu preovlađujuće cene najatraktivniji je bio Žitopek [ZTPK] i promet je dostigao 20,33 miliona dinara. Hartija niške prehrambene kompanije poskupela je 6,67 odsto, na 1.600 dinara.

Očekivanja na Berzi nikad manja

Novembarska vrednost Belexsentimenta, pokazatelja očekivanja učesnika na Beogradskoj berzi, na najnižem je nivou do sada od 47,29 poena. Prethodnog meseca Belexsentiment je bio 69 poena, u septembru je bio 85 odsto, a još u avgustu je bio trocifren.

U saopštenju objavljenom na sajtu Berze navodi se da ni najmanje ne čudi što je Belexsentiment na minimumu nakon najdramatičnijeg meseca u istoriji srpskog tržišta kapitala i konstantnog probijanja najnižih vrednosti, kako kompanija, tako i indeksa.

Dve glavne komponente krize koja je zahvatila svet, nedostatak likvidnosti i poverenja, u oktobru su brutalno pogodili sva tržišta kapitala, pri čemu su gubici bili obrnuto proporcionalni stepenu razvoja, ocenjuju na Beogradskoj berzi.

Kao pozitivne vesti, koje bi doprinele atraktivnosti srpskog tržišta, u saopštenju su naznačene buduća odluka vlade o ukidanju poreza na kapitalnu dobit i poreza na prenos apsolutnih prava, kao i najavljene izmene zakona koji uredjuju finansijsko tržište.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Veliki skok akcija širom sveta, Gordon Braun traži pomoć za MMF

Izvor: VOA, 02.Nov.2008, 23:37

Berze u Sjedinjenim Državama, Nemačkoj i Hong Kongu ostvarile su izuzetno velike dobitke u utorak. Vodeći indeks na Volstritu, Dau Džons, porastao je za gotovo 11 odsto, kao i drugi indeksi na njujorškoj berzi. Prethodno je hongkonški Hang Seng ..

Nastavak na VOA...

Indeksi regionalnih berzi u porastu

Izvor: Capital.ba, 03.Nov.2008

BANJALUKA, Nakon što su prošle sedmice indeksi Beogradske berze uglavnom bilježili korekciju danas je došlo do preokreta trenda pa je Belex 15 porastao 1,69, a Belex line 0,54 odsto. Najlikvidnije izdanje bilo je ono Žitopeka iz Niša koji je uz 20,33 miliona dinara prometa na vrijednosti dobio...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.