Izvor: B92, 28.Jan.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Konačno privatizacija fabrika

Beograd -- Ministar privrede kaže da je privatizacija jedino rešenje za "Industriju motora Rakovica", "21. maj" i "Rekord".

Prema njegovim rečima, Vlada Srbije će pomoći tim rakovačkim preduzećima u pripremi za privatizaciju i otpisu njihovih dugova, ali Vlada ne može tim fabrikama da traži kupce. "Za traženje kupca zaduženo je rukovodstvo fabrike. Do sada se u pripremama za privatizaciju najdalje otišlo sa fabrikom za proizvodnju guma "Rekord", rekao je Bubalo. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

"A sve tri rakovičke fabrike moraju biti privatizovane do kraja godine, jer je to jedino rešenje za njih", rekao je Bubalo na sastanku sa direktorima ta tri preduzeća i predsednikom opštine Rakovica Bojanom Milićem.

Kako je u ta tri preduzeće zaposleno više od 3 hiljade radnike, nadležni za privatizaciju kažu da će oni u velikoj meri biti zaštićeni socijalnim programima.

Direktor "IMR-a" Ranko Vuković kaže da se očekuje dolazak jake italijanske kompanije. Vuković i direktor "DMB-a" Zoran Predić složili su se da je privatizacija jedino rešenje za ova tri rakovička preduzeća, ali da taj proces treba da bude ubrzan.

Prema rečima direktora Centra za restrukturiranje Agencije za privatizaciju, Ivana Lujanovića, prva aukcijska prodaja "Rekorda" koja je bila zakazana za januar odložena je, jer nije preneto vlasništvo nad zemljištem sa "DMB-a" na "Rekord". "Već u martu može da se očekuje da će ovo preduzeće biti na prodaju", naglasio je Lujanović, podsetivši da su u ovom preduzeću već razrešeni gotovo svi imovinski problemi i svi poverioci su prihvatili da se njihova potraživanja naplate iz prihoda od prodaje.

Lujanović ne očekuje probleme u prodaji tih firmi jer su razrešeni gotovo svi imovinski problemi, poverioci su prihvatili da se potraživanja naplate iz prihoda od prodaje, a smatra da bi i privatizacija mogla da bude ubrazana ukoliko se usvoje predložene izmene Zakona o privatizaciji.

Ministar privrede Predrag Bubalo, podsetio je da u utorak, 1. februara, stupa na snagu Zakon o stečaju, a da bi u prvih desetak dana u republičkom parlamentu trebalo da se raspravlja i o izmenama Zakona o privatizaciji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.