Konačan dogovor sa MMF-om u oktobru

Izvor: Politika, 01.Sep.2009, 23:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Konačan dogovor sa MMF-om u oktobru

Odloženo povlačenje druge rate ukupnog zajma od 2,9 milijardi evra. – Odobren dodatni kredit od 600 miliona dolara za podršku budžetu. – Dozvoljeno povećanje minusa u državnoj kasi na 4,5 odsto. – Odustalo se od povećanja PDV-a u ovoj godini

Srbija neće moći da povuče drugu ratu ranije odobrenog zajma od Međunarodnog monetarnog fonda u ukupnom iznosu od 2,9 milijardi evra, jer na drugu reviziju aranžmana još nije stavljena tačka, razjašnjeno je na jučerašnjoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << konferenciji za novinare u Vladi Republike Srbije. Bez obzira na to što je saglasnost postignuta na mnogim poljima, misija predvođena Albertom Jegerom danas napušta Beograd, a konačan dogovor odložen je za oktobar. Tada će se, paralelno, pregovarati i o drugoj i trećoj reviziji sporazuma, posle čega će našoj zemlji biti odobreno povlačenje zajma.

Ipak, ovo ne znači da će Srbija ostati bez para za pokrivanje deficita u državnoj kasi. Zbog promene kvota, MMF je našoj zemlji odobrio dodatni zajam od 600 miliona dolara budžetske podrške, koji se na računu ove međunarodne finansijske institucije nalaze već danas, a Srbija će moći da ih povuče do kraja meseca.

– Kad potpišemo sporazum o pismu o namerama i kad naš izvršni odbor to odobri, Srbija će moći da povuče oko 600 do 700 miliona evra, koliko okvirno iznosi druga tranša. Sada smo se dogovorili da nećemo zaključivati ovu rundu pregovora, već ćemo u oktobru kombinovati drugu i treću reviziju – objasnio je Jeger i dodao da se aranžman generalno dobro sprovodi, da je dogovor za 2009. godinu postignut, ali da je sada ključna 2010. godina.

Prema njegovoj oceni, „pregovori nisu bili laki, ali su fer i konstruktivni”. Ispunjena je, dodaje, većina dogovorenih mera. Devizne rezerve su ojačale, pad proizvodnje je zaustavljen, bankarski sistem je na dobar način kapitalizovan i likvidan.

– Međutim, fiskalni deficit premašio je postavljeni cilj za kraj juna, što je odraz slabosti proizvodnje a ne nekih problema u sprovođenju dogovorenih mera. Zato je postignut dogovor da se minus u kasi poveća sa tri na 4,5 odsto bruto domaćeg proizvoda. Postizanje ovog cilja zahteva snažno ograničavanje potrošnje u preostalom delu godine. Saglasnost je, takođe, postignuta i o prvim koracima u okviru srednjoročnih reformi u državnoj upravi, velikim državnim preduzećima, penzionom sistemu, zdravstvu, obrazovanju – istakao je šef delegacije iz Vašingtona.

Vlada Srbije smatra da je povećanje poreza na dodatu vrednost neprihvatljivo i umesto toga predložila je rad na ambicioznoj strategiji za višegodišnju reformu potrošnje.

– Misija je spremna da razmotri ovu ideju. Nije tajna da smo pokušali da razgovaramo o povećanju PDV-a kao najjednostavnijem rešenju i da nas je srpska vlada uveravala da to izbegnemo. Sada želimo da vidimo konkretne planove u ovom smeru, kako bismo se uverili da se fiskalni program vraća na pravi put – kazao je šef misije.

Na pitanje stranih novinara da li je ministarka finansija odustala od povećanja PDV-a, Diana Dragutinović je ogovorila da je od toga odvratila čvrsta namera ostalih članova vlade da smanje rashode.

– Povećanje prihoda je jedini instrument koji ministar finansija ima u svojim rukama. Rashodi zavise od drugih ministara. Ni ja ne volim povećanje poreza, ali to je jedino što sam mogla da predložim dok nisam dobila čvrstu garanciju ostalih članova vlade da su rešeni da smanje troškove – kazala je ministarka.

Potpredsednik Vlade Srbije Mlađan Dinkić istakao je da je zadovoljan razgovorima sa MMF-om, jer plate i penzije neće biti smanjene, a porez neće biti povećan. Pre primene strategije za smanjenje državnih izdataka, dodao je, trebalo bi da se postigne širok društveni konsenzus, ali i da budu usvojeni odgovarajući zakoni.

I dok su na primenu fiskalnog dela aranžmana članovi misije imali prigovore, na monetarnom planu ostvarena je stabilnost. Devizne rezerve su tokom leta povećane za 300 miliona, pa sada iznose 9,2 milijarde evra. Guverner Radovan Jelašić je kazao da je sa misijom MMF-a dogovoreno da centralna banka nastavi sa postepenom relaksacijom monetarne politike u zavisnosti od kretanja inflacije.

– Postoje rizici da inflacija u ovoj godini bude veća od dogovorenih osam odsto, sa odstupanjem od dva procentna poena, što će u velikoj meri zavisiti od kretanja cene nafte na svetskom tržištu – upozorio je Jelašić.

-----------------------------------------------------------

Zakrpa za državnu kasu

„Biće teško, ali izvodljivo.” Ovim rečima je ministarka finansija Diana Dragutinović prokomentarisala zadatak koji je pred njom.

Kako kaže, odobreni nivo deficita znači da minus u državnoj kasi ne može da bude veći od 132,5 milijardi dinara i da je, na osnovu očekivanih prihoda, taj cilj ostvarljiv. Rupa u kasi pokriće se sredstvima od međunarodnih finansijskih institucija, ali i kreditima od komercijalnih banaka u ukupnom iznosu od 90 miliona evra.

– Reč je o zajmu grupe grčkih banaka koje posluju na ovdašnjem tržištu. To su Pireus, Alfa i Vojvođanska banka, koja je u vlasništvu Nacionalne banke Grčke – objasnila je ministarka i dodala da kamata na zajam neće biti veća od šest odsto.

Inače, kamata na kredit od MMF-a iznosi 1,47 odsto.

-----------------------------------------------------------

Guvernerov odmor

Da je postojala bilo kakva potreba, guverner Radovan Jelašić bi prekinuo odmor, već sutradan bio u Beogradu i ranije se uključio u pregovore sa MMF-om, kažu u centralnoj banci, odgovarajući na pitanje zašto je prvi čovek Narodne banke bio na odmoru dok je misija iz Vašingtona bila u glavnom gradu.

– Guverner je bio u stalnom kontaktu sa pregovaračima. Ali, zna se šta je bila tema pregovora i da su se razgovori vodili oko vođenja budžetske politike. Za deo razgovora koji se odnosio na monetarnu politiku sve je unapred bilo pripremljeno i tu nije bilo nikakvih problema, niti bilo kakvih zamerki – objašnjavaju iz NBS.

A. Nikolić

[objavljeno: 02/09/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.