Komšiji u inat dizale cenu zemlje: Hektar od 25 do 51 hiljade

Izvor: B92, 25.Nov.2019, 14:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Komšiji u inat dizale cenu zemlje: Hektar od 25 do 51 hiljade

Kikinda -- U mestima kod Kikinde se vodila "ljuta bitka" za zakup zemlje. negde je dogovor bio lak, a negde je inat bio glavni princip u pregovorima.

Poljoprivrednici iz Mokrina, Iđoša i Novih Kozaraca kod Kikinde pre licitacije državne zemlje dogovorili su se ko će zakupiti koje parcele, tako da su oranice u svom ataru platili uglavnom po početnoj ceni. Međutim, Ruskoselci nisu bili složni, pa su namerno podizali cenu porodici Divljak, iako su znali da će oni zakupiti sve >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << što su planirali.

Zoran Divljak će, zato, morati da plaća dvaput viši zakup od ratara iz Novih Kozaraca. Dok je najviša postignuta cena u ataru Novih Kozaraca 25.240 dinara po hektaru, Divljak će plaćati čak 51.687 dinara, pišu Večenje novosti.

"Žao mi je što sam im išta prepustio", rekao je na kraju stariji, Miodrag Divljak, pomalo ljut na komšije, ali i ponosan na sina Zorana, koji je licitirao, plaćao i pobeđivao.

Zoran Divljak sa ocem obrađuje 230 hektara. To imanje nisu nasledili, već su ga stekli radom i kupovinom zemlje protekle dve decenije.

"Oni koji su davali više nisu ni pravi zakupci, već su samo podizali cenu da bismo mi platili skuplje. To je, verovatno, neka ljubomora, zavist. Šta god da je, mi smo zakupili oko 60 hektara i po svaku cenu bismo licitirali dok ne kupimo", rekao je za Večernje novosti Zoran Divljak.

"Pokušavali smo da se dogovorimo, ali nisu bili od reči. Nisam razočaran, jer nije ovo prvi put. Nemam čega da se stidim i da od nekog okrećem glavu", dodao je.

Ruskoselci bi, svakako, mogli da uče od Mokrinčana i Novokozarčana koji su zemlju u svom ataru izlicitirali, uglavnom, po početnoj ceni. Prvi su najviše platili 28.228, a drugi 25.240 dinara po hektaru. Iđošani su se nadmetali samo za jednu parcelu, ali su bili spremni na dogovor, pa će dati najviše 31.240 za hektar.

"Zemlje je malo i nema razloga da jedni drugima podižemo cenu. Dobro je što je sada zakup na deset godina, pa možemo da je kvalitetno obrađujemo. Dogovorili smo se i zakupio sam oko 100 hektara, koliko sam planirao", kaže Dragomir Dobrosavljev iz Mokrina, koji sa dva sina obrađuje oko 1.000 jutara vlastite i još toliko zakupljene zemlje.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.