Komšije završavaju auto-put: Imaće 20 mostova, 16 tunela i četiri petlje

Izvor: B92, 12.Feb.2020, 19:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Komšije završavaju auto-put: Imaće 20 mostova, 16 tunela i četiri petlje

Bar -- Peta je godina od početka radova na prioritetnoj deonici auto-puta Bar-Boljare od Smokovca do Mateševa, najvećeg projekta u crnogorskoj istoriji.

Do sada je izvršeno oko 86 odsto građevinskih radova, a kineski izvođač uverava da će do kraja septembra, kako je ugovorom i definisano, okončati kompletan posao.

Meštani Kolašina kažu da se nakon otvaranja auto-puta iz tog grada više neće odlaziti jer će sve potencijale, konačno, moći da iskoriste, prenosi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << portal Bankar.

Radovi na prvoj deonici budućeg auto-puta Bar-Boljare od Smokovca do Mateševa ulaze u finalnu fazu. Jedna od najzahtevnijih trasa u Evropi bila je ogroman izazov i neverovatno iskustvo kako za kinesku kompaniju CRBC, tako i za brojne podizvođače iz Crne Gore i regiona.

Može li izvođač da garantuje da će do oktobra okončati radove?

"Verujem da možemo, zbog toga smo tu. To je moj cilj i biće velika sreća. CRBC i svi drugi učesnici projekta uradiće sve što je u našoj moći kako bi crnogorski narod što pre uživao u pogodnostima i bezbednoj vožnji auto-putem", kazao je direktor CRBC-a za Crnu Goru Hei Šikjang.

Zbog impozantnih objekata i predela kroz koje prolazi, auto-put od Smokovca do Mateševa biće među atraktivnijim evropskim saobraćajnicama. Sa 20 mostova, šesnaest dvocevnih tunela i četiri petlje, ovaj objekat jednako je i građevinski poduhvat i turistička atrakcija. Građevinsko remek-delo u harmoniji sa prirodom. I što je još važnije, preduslov razvoja Crne Gore, posebno severa iz kojeg se decenijama samo odlazilo.

"Mi očekujemo kao da će da dođe proleće. Evo vidite ovaj tmuran zimski dan i sad očekujemo proleće, jer jednostavno sve to što očekuje sever je upravo to. Mi jednostavno bez auto-puta, bez infrastrukture, bez ski centra, bukvalno smo prinuđeni da idemo nekud u Podgoricu ili na primorje, ili nekud u inostranstvo", kazao je meštanin Mateševa Vojo Čepić.

"Jedva čekamo da se otvori i za Kolašin i za ovaj deo, jer mnogo ljudi se interesuje za placeve. Sama daljina Podgorice odavde 40 kilometara, auto-putem, nekih dvadesetak minuta da dođete iz Podgorice u Mateševo ili Kolašin gde imaju i novi ski liftovi i sve. Mi očekujemo da će to imati jake efekte i na privredu i na ugostiteljstvo", dodao je Nebojša Tomović, takođe meštanin Mateševa.

Ni kod najvećih skeptika nema više sumnje da će u drugoj polovini godine Crna Gora dobiti prvih 40 kilometara auto-puta. O kakvom se građevinskom izazovu radi govori i podatak da je trasu, na relativno kratkoj deonici, trebalo razviti na više od kilometar visinske razlike. Jer, prva deonica počinje na nadmorskoj visini od 69 metara kod Smokovca i dolazi na 1.170 metara u Mateševu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.