Komšije presekle: Vlada odlučila da kupi osam F-16 za 1,2 milijarde dolara

Izvor: B92, 10.Jul.2019, 15:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Komšije presekle: Vlada odlučila da kupi osam F-16 za 1,2 milijarde dolara

Sofija -- Bugarska vlada odlučila je da za 1,2 milijarde dolara kupi osam novih lovaca F-16, piše bugarski sajt Novinite.

Novi avioni biće nabavljeni, kako bi zamenili već dotrajale avione Mig-29, koji su kupljeni krajem osamdesetih i početkom devedesetih.

Nabavka osam letelica F-16 "blok 70" najvrednija je nabavka oružja u Bugarskoj u poslednjih 30 godina.

Kupovina aviona, oružja, prateće opreme i sistema obaviće se kroz četiri različita tendera.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Podsetimo, Ministarstvo finansija Bugarske je nešto ranije saopštilo da će za kupovinu ovih aviona Bugarska uzeti kredit u visini od oko 170 miliona dolara.

Naše istočne komšije našle su se u velikim problemima i morali su da brzo reaguju. Migovima 29 ističu resursi. Propao je remont sovjetskih aviona Su-25 koji se nalaze u bugarskoj vojsci.

Prošle godine Ministarstvo odbrane Bugarske zaključilo je sporazum sa 558. beloruskom fabrikom za popravku aviona. Međutim, prilikom pokušaja da se uplati prva tranša, ispostavilo se da se fabrika nalazi pod evropskim sankcijama. Kasnije je sa predlogom da realizuje ovu narudžbinu izašlo bugarsko preduzeće "Avionams", koje se remontom ovih letelica bavilo pre dvadeset godina, ali je Ministarstvo došlo do zaključka da fabrika sada ne raspolaže potrebnom opremom i profesionalnim osobljem.

Podsetimo, na konkurs je bila pozvana i 121. ruska fabrika za popravku aviona, ali to preduzeće nije uspelo da pošalje ponudu na vreme.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.