Komšije kupuju od SAD rakete za protivvazdušnu odbranu za milijardu $

Izvor: B92, 12.Avg.2020, 19:39

Komšije kupuju od SAD rakete za protivvazdušnu odbranu za milijardu $

Budimpešta -- Mađarska je potpisala izjavu o nameri da kupi od SAD rakete za protivvazdušnu odbranu za oko milijardu dolara.

Američka ambasada u Budimpešti opisala je sporazum kao "do sada najveću mađarsku odbrambenu nabavku od SAD".

Ministarstvo odbrane Mađarske, članice NATO od 1999. godine, navelo je da sporazum uključuje kupovinu raketa vazduh-vazduh i zemlja-vazduh.

Premijer Mađarske Viktor Orban prošle godine je otkrio planove vlade da nabavi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << američko oružje i dodao da je "u toku izgradnja moderne mađarske vojske".

Orbanova vlada od 2015. godine povećava godišnja izdvajanja za odbranu, posle oštrih smanjenja troškova u godinama posle Svetske ekonomske krize iz 2008. godine.

Članice NATO su se 2014. dogovorile da postepeno povećavaju izdvajanja za odbranu, kako bi ona u svakoj zemlji dostigla nivo od dva odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) do 2024. godine.

U budžetu za 2021. godinu, Mađarska je za odbranu predvidela izdvajanja do 778 milijardi forinti (oko 2,25 milijardi evra), što je oko 1,66 odsto BDP-a.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.