Komšije kupuju američki oklop: Spremili 2,2 milijarde dolara

Izvor: B92, 01.Dec.2023, 21:13

Komšije kupuju američki oklop: Spremili 2,2 milijarde dolara

Bugarski parlament ratifikovao je danas ugovor o nabavci američkih borbenih vozila Strajker, u vrednosti od 2,2 milijarde dolara.

Procenjuje se da će troškovi projekta uključivati 1,21 milijardu dolara za nabavku 198 Strajker vozila, 65 miliona za artiljeriju i malokalibarsko oružje i 101 milion dolara za protivtenkovske projektile "džavelin", prenosi bugarski Sofija gloub.

"Sam ugovor predviđa značajno industrijsko učešće i očekujemo da će to dovesti do >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << osetnog industrijskog efekta koji se ne tiče samo izvršenja ugovora", rekao je ministar odbrane Todor Tagarev, dodavši da su bugarske kopnene snage čekale na novu opremu 35 godina.

Prva isporuka vozila očekuje se u trećem kvartalu 2025. godine i nabavka municije biće predmet dodatnih ugovora u okviru američkog programa za međunarodnu vojnu prodaju.

Za rafitikaciju je glasalo 148 poslanika iz redova GERB-UDF, "Nastavljamo promene - demokratska Bugarska" i Pokret za prava i slobode, dok su protiv bilo 53, iz redova Vuzraždane, Bugarske socijalističke partije i ITN, dok su se ostali uzdržali od glasanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.