Komšije grade solarnu elektranu: Biće jedna od najvećih u Evropi

Izvor: B92, 06.Dec.2019, 16:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Komšije grade solarnu elektranu: "Biće jedna od najvećih u Evropi"

Podgorica -- Solarna elektrana na Briskoj gori bi trebalo da bude jedna od najvećih u Evropi.

Realizacija projekta izgradnje ove elektrane predviđa investiciju od oko 200 miliona evra. Takođe, trebalo bi da zaposli 226 ljudi, kazala je u intervjuu portalu CdM ministarka ekonomije Crne Gore Dragica Sekulić.

Ona kaže kako je fokus vlade u prethodnom periodu bio na razvoju ambijenta koji bi podstakao investitore da ulažu u obnovljive izvore električne energije, a >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rezultat je, kako dodaje, ulaganje renomiranih evropskih investitora u obnovljive izvore energije. Između ostalog, poručuje, u toku je i procedura zaključenja ugovora sa prvorangiranim ponuđačem za ekološku rekonstrukciju termoelektrane Pljevlja, prenosi CdM.

"Takođe, dodatni pokazatelj odličnog poslovnog ambijenta za ulaganje u obnovljive izvore jeste potpisan ugovor za izgradnju solarne elektrane od 250 MW, sa konzorcijumom koji pored EPCG čini i renomirana finska kompanija FORTUM, kao i zainteresovanost nemačke kompanije WPD, jednog od lidera u izgradnji vetroelektrana u Evropi, za izgradnju vetroelektrane Brajići. Takođe, trebalo bi napomenuti i zainteresovanost austrijske kompanije Ivikom da zajedno sa našom nacionalnom kompanijom EPCG gradi vetroelektranu Gvozd", rekla je Sekulićeva.

Pored rezultata koji su ostvareni na razvoju poslovnog ambijenta za ulaganja u obnovljive izvore energije, država je, kako ističe, kroz nacionalnu kompanije EPCG, vršila i direktna ulaganja u obnovljive izvore električne energije.

Kako je Sekulićeva dodala, Crna Gora je sve svoje potrebe za električnom energijom zadovoljavala iz obnovljivih izvora, a da pri tome nije radila termoelektrana, odnosno nije bilo ni grama emisije gasova sa efektom staklene bašte.

"Naravno, govorimo o desetak dana, u godini koja ima 365 dana, što znači da je pred nama još uvek ogroman posao u tranziciji prema čistim izvorima energije, ali ovaj fenomen potvrđuje dve važne činjenice. Prvo, ulaganja u izgradnju novih obnovljivih izvora počela su da daju rezultate. Instalirana snaga proizvodnje u Crnoj Gori u protekle tri godine, porasla je za preko 10 odsto", rekla je, napomenuvši da su svaka povoljna hidrološka prilika i svaki dobar vetar maksimalno iskorišćeni.

"Druga važna činjenica je da ovakav rad potvrđuje da je, uz posebnu pažnju i dodatne napore, potrošače moguće pouzdano snabdevati energijom i bez fosilnih goriva. U svetlu globalnih ciljeva borbe protiv klimatskih promena, i danas svima nama daleke 2050. godine, ovo je potvrda da su ekološki prihvatljiva rešenja na dohvat ruke", istakla je ministarka ekonomije.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

INVESTICIJA OD 200 MILIONA EVRA Jedna od najvećih solarnih elektrana u Evropi biće u našem komšiluku

Izvor: Blic, 07.Dec.2019, 12:38

Solarna elektrana na Briskoj Gori biće jedna od najvećih u Evropi. Realizacija projekta izgradnje solarne elektrane predviđa investiciju od oko 200 miliona evra, koja treba da stalno zaposli 226 ljudi, izjavila je u intervjuu portalu "CdM" ministar ekonomije Crne Gore Dragica Sekulić.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.