Komšije će da plate štetu zbog zamrzavanja ruske imovine?

Izvor: B92, 14.Feb.2024, 12:22

Komšije će da plate štetu zbog zamrzavanja ruske imovine?

Advokat i šef Kluba odbornika koalicije ZBCG u parlamentu Mitar Šušić tvrdi da će Crna Gora morati da plati štetu strancima kojima je zamrznuta imovina.

Posledice su, kaže, već nastale, ali i da je to manji deo problema, te da veća opasnost leži u "puštanju duha iz boce".

Informacije iz Evropske unije koje govore da države članice ozbiljno razmišljaju da iskoriste zamrznuta sredstva Rusije, da ih upotrebe kao pomoć Ukrajini, mogu se uskoro ticati i Crne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Gore koja sledi spoljnu politiku EU i redovno prati uvođenje sankcija Moskvi, piše portal podgoričkog Dana.

Prema podacima Evropske komisije, više od 269 milijardi evra (288,85 milijardi dolara) ruske imovine je imobilisano u zemljama G7, EU i Australiji, od čega je 200 milijardi evra u EU, uglavnom u Belgiji.

Među zemljama koje su uvele sankcije ali i zamrzle imovinu ruskim državljanima je i Crna Gora zbog čega su podnete dve inicijative pred Ustavnim sudom koji se o tome još nije izjašnjavao, a Šušić kaže da je ova pravosudna institucija morala da bude revnosnija. Uz niz kritika na račun Ustavnog suda, Šušić u izjavi za Dan ističe da Ustav Crne Gore eksplicitno zabranjuje ograničenje ljudskih prava po osnovu nacionalne pripadnosti, a u ovom slučaju, kaže, vidimo da je osnovni kriterijum državljanstvo – da je neko ruski državljanin.

Takođe, ističe, da je zabranjeno da se zbog političkog ubeđenja bilo kome uvodi ograničenje ljudskih prava, a vidimo da je u ovim odlukama razlog za blokiranje imovine ako neko "podržava vladu" Ruske Federacije ili je "blizak" sa akterima vlasti u toj državi, što je zapravo politički stav.

"Nemoguće je sa stanovišta pravnog poretka i civilizacijskog opredeljenja ovakve odluke posmatrati kao adekvatne, kao normalne i prihvatljive. Zbog sumnjivog političkog cilja, neko je odlučio da obesmisli i deaktivira čitav sistem vrednosti na kojem počiva to što navodno brani, a naše slepo sleđenje odluka koje nam se serviraju, bez da se i potrudimo da razumemo šta to zapravo znači i do čega dovodi, ne vredi više ni komentarisati", naveo je Šušić.

Šušić tvrdi da su posledice već nastale i siguran je da će svi oni koji su bili pogođeni ovim merama imati, pre ili kasnije, pravo na odštetu.

"Ali to je još i manji deo problema, to se bar da novcem nadoknaditi. Veća opasnost leži u 'puštanju duha iz boce', u oblikovanju odnosa u društvenoj realnosti, u kojoj ćemo od sada moći da budemo lišeni svojih osnovnih prava samo zbog toga što se vlastima ne sviđa naše mišljenje o nekom političkom pitanju. Danas su to ruski državljani i ograničenje prava na imovinu, a sutra po istoj logici i po istom pravu to može biti bilo ko i ograničenje drugih prava, na slobodu ili čak na život", navodi Šušić.

I advokat Veselin Radulović takođe smatra da bi Ustavni sud Crne Gore trebalo brže da reaguje, jer, kako je kazao za Dan, postoji mogućnost da se država suoči sa tužbama za naknadu štete.

"Zamrzavanje imovine strancima u Crnoj Gori bez odluke suda nije u skladu sa Ustavom i Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda koji gatantuju pravo na neometano uživanje imovine", naveo je Radulović za Dan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.