Komšijama aerodrom u Sarajevu preskup, razmišljaju o selidbi

Izvor: B92, 09.Okt.2019, 18:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Komšijama aerodrom u Sarajevu preskup, razmišljaju o selidbi

Sarajevo -- Avio-kompanija Flaj Bosna razmišlja o premeštanju svojih letova na aerodrome u Tuzli i Mostaru zbog visokih troškova koje imaju na aerodromu u Sarajevu.

Od početka juna do kraja septembra ove godine, FlajBosnia je prevezla 30.646 putnika u Sarajevo čime je, kako tvrdi, u zemlju uvezla više od 23 miliona evra.

Najviše putnika bosanskohercegovačka avio-kompanija prevezla je u avgustu, 12.415 putnika, a u julu gotovo 12.000 putnika.

"Flaj Bosna >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je mlada avio-kompanija koja je na sopstveni rizik preuzela ulogu razvoja avionskog putničkog saobraćaja BiH i glavnog grada Sarajeva kao naše baze. Uzimajući u obzir da su svi putnici u proseku potrošili 750 evra tokom svog sedmičnog boravka u BiH, dolazimo do zaključka da je Flaj Bosna sama 'uvezla' više od 23 miliona evra potrošnje u BiH ekonomiju od koje je država BiH imala direktnu korist od 3.9 miliona evra putem PDV uplate. Mi smo svesni da je aerodrom u Sarajevu 100 odsto u državnom vlasništvu i samim tim razume navedene činjenice", ističu iz Flaj Bosne.

Dolazak zime doneće otežane uslove poslovanja za avio-kompaniju koja trenutno raspolaže sa dva aviona tipa A319. Međutim, zbog brojnih operativnih problema kao što su loše vreme, odleđivanje aviona i slično, tokom zime Flaj Bosna će nastaviti poslovanje sa jednim avionom.

"Očekuju nas i novi izazovi sa otvaranjem novih linija za London i Rim. Očekujemo da dobijemo dva aviona A319 u aprilu 2020. godine koja su već ugovorena i sa kojima bi Flaj Bosna imala flotu od četiri aviona A319", kaže Aida Cvijetić, PR kompanije za klix.ba.

Dok su se u međuvremenu pojavile informacije da Flaj Bosna duguje milion maraka za avio-usluge, iz kompanije kažu nam da im je aerodrom u Sarajevu jednostavno preskup, naspram pogodnosti koje pružaju aerodromi u Mostaru i Tuzli.

"Uveliko razmatramo mogućnost izmeštanja naših operacija na aerodrome u Tuzli i Mostaru. U tom slučaju bi letove za Rim i Italiju obavljali preko Mostara, a London i druge EU destinacije preko aerodroma u Tuzli povezanim autobuskim linijama sa Sarajevom", pojasnila je Cvijetić.

Flaj Bosna ima direktne letove iz Sarajeva za London svakog utorka i subote, a od novembra se očekuje i direktna linija prema Rimu, ali sudeći prema trenutnoj situaciji, nije jasno da li će se leteti iz Sarajeva ili Mostara.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.