Kompletan vodič za penzionersku karticu: Kako se prijaviti i koje pogodnosti nudi

Izvor: B92, 07.Feb.2024, 15:32

Kompletan vodič za penzionersku karticu: Kako se prijaviti i koje pogodnosti nudi

Penzioneri uveliko mogu, uz penzionerske kartice, da ostvare brojne popuste.

Naši najstariji sugrađani su najzainteresovaniji za popuste na lekove i hranu, prehrambene proizvode i kućnu hemiju, ali i na tehničku robu, usluge institucija kulture, sportske aktivnosti…

U nastavku teksta vam donosimo kompletan vodič za penzionerske kartice: za šta se koriste, kako izgleda prijavljivanje, gde se vadi i preuzima, kako podneti zahtev i koje pogodnosti se nude.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Kako se navodi na sajtu Penzijskog i invalidskog fonda, penzionerska kartica nove generacije služi za dokazivanje statusa korisnika prava u svakoj situaciji kada je potrebno da se to učini, bez potrebe da se pokaže ček od penzije, izvod iz banke ili rešenje o ostvarivanju prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja.

Pored navedenog, penzionerska kartica omogućuje korisniku da ostvari popuste prilikom plaćanja roba ili usluga u firmama s kojima je Fond PIO potpisao sporazume o saradnji.

Osim toga, po osnovu potrošnje uz penzionersku karticu, korisnik ostvaruje pravo na bodove, po osnovu kojih može ostvariti dodatne pogodnosti i popuste u javnim preduzećima, institucijama, ustanovama kulture, sportskim ustanovama, bankama, banjama i slično.

Zahtev za izdavanje penzionerske kartice penzioneri mogu podneti elektronski na sajtu Fonda PIO ili u filijali tog Fonda, gde će zaposleni u Fondu pomoći penzionerima i za njih popuniti elektronski zahtev.

Za prijavu je potrebna samo lična karta, a čitava procedura traje do dva minuta.

Kartice se preuzimaju na šalterima Fonda PIO, kojih ima 170 širom Srbije. PIO Fond će obavestiti penzionere telefonom ili mejlom, u zavisnosti od toga za šta se korisnik bude odlučio prilikom prijavljivanja, kada njihove penzionerske kartice budu u filijali spremne za preuzimanje.

U ovaj projekat Fonda uključuje se šira društvena zajednica, pre svega Vlada, lokalne samouprave, društveno odgovorni privredni subjekti i preduzetnici koji će obezbediti posebne popuste penzionerima koji pri plaćanju roba i usluga prilože penzionersku karticu, kao i javna preduzeća, privredna društva i institucije koje će da obezbede mogućnost ostvarivanja pogodnosti po osnovu bodova.

Počev od 15. marta 2023. godine, preko portala PiO fonda, kao i u svim organizacionim jedinicama Fonda, na šalterima Banke Poštanska štedionica i šalterima JP Pošta Srbije korisnici se mogu prijaviti za penzionersku karticu.

Prijava je elektronska i možete je obaviti i iz svojih domova, preko mobilnog telefona ili računara, unosom JMBG i broja mobilnog telefona u aplikaciju.

Kada penzionerska kartica bude izrađena i personalizovana, PIO fond će poslati poruku na mobilni telefon, koji ste dostavili prilikom popunjavanja prijave, kako biste došli u filijalu Fonda radi preuzmanja ili će vam dostaviti poštom na kućnu adresu.

Penzionerske kartice, uz važeći lični identifikacioni dokument, preuzimaju se u organizacionoj jedinici Fonda koja korisniku penzionerske kartice vrši isplatu ostvarenog prava. Preuzimanje penzionerske kartice korisnika prava raseljenog lica sa teritorije AP Kosovo i Metohija, vrši se u organizacionoj jedinici Fonda prema mestu prebivališta, odnosno boravka korisnika penzionerske kartice.

Penzionersku karticu korisnik prava može preuzeti lično, preko zakonskog zastupnika ili punomoćnika.

Lice koje preuzima penzionersku karticu dužno je da potpiše Izjavu o preuzimanju penzionerske kartice.

Kada vaša kartica bude personalizovana, dobićete poruku na mobilni telefon da je možete preuzeti u filijali, službi filijale ili ispostavi najbližoj po mestu prebivališta. Napominjemo da je Fond uveo i mogućnost dostave kartica preko Pošte, kao preporučene pošiljke, tako da u ovom momentu postoji i mogućnost dostave na kućnu adresu.

1. Najpre treba da otvorite sajt PIO fonda: www.pio.rs

2. Nakon što se otvori stranica fonda PIO, kliknite na ikonicu koja je prikazna na slici ispod (Slika 1).

3. Nakon klika na pomenutu ikonicu otvoriće se nova stranica (slika ispod). Zatim kliknite na polje “podnošenje prijave”.

4. Nakon što ste kliknuli na polje “podnošenje prijave”, otvoriće se forma za unos podataka sa jasno naznačenim nazivom za unos traženih podataka, JMBG, broj mobilnog telefona ILI mejl-adrese, dve kockice koje je potrebno štriklirati klikom miša i konačno plavo dugme “Pošalji zahtev”.

5. Nakon što ste kliknuli na dugme “Pošalji zahtev”, otvoriće se novi prozor (slika 4), koji će vam prikazati JMBG i broj telefona ILI mejl-adresu koju ste uneli. Nakon što proverite tačnost unetih podataka, kliknite na dugme “Potvrdi”. Ukoliko se nalazite u bazi podataka fonda PIO, izaći će vam poruka “Uspešno ste podneli prijavu”. Ukoliko prilikom podnošenja ovog zahteva dobijete poruku “Nismo Vas pronašli u bazi podataka. Obratite se Vašoj matičnoj filijali/službi”, to znači da se uneti podaci ne podudaraju sa podacima u bazi fonda PIO i da podnosilac ovog zahteva treba da ode lično do svoje matične filijale/službe radi uvida u njegove podatke i podnošenja zahteva za izradu penzionerske kartice.

PIO fond je objavio kompletan spisak mesta na kojima će penzioneri imati popuste, kao i koliko će ti popusti iznositi.

Popusti se odnose na razne oblasti, kao što su putovanja, boravak u banjama, apoteke, auto-servisi, prodavnice, zdravstvene ustanove, ustanove kulture, restorani, bazeni.

Penzionerska kartica za sve koji su se prijavili počela je da važi od nedelje 1. oktobra. Iznosi popusta kreću se od 2 do 66 odsto.

Kompletan spisak popusta možete pročitati klikom ovde.

Na zvaničnoj internet stranici www.penzionerskekartice.pio.rs i mobilnoj aplikaciji Penzionerska kartica, koju korisnci mogu jednostavno i besplatno preuzeti sa Play ili App store, ponuđen je spisak svih davalaca pogodnosti.

Na sajtu se mogu pretražiti popusti i pogodnosti po kategoriji i po opštini, odnosno gradu.

Korisnik koristi penzionersku karticu pokazivanjem prilikom plaćanja roba i usluga na prodajnom mestu. Kasir skenira kôd kartice, koji se očitava na fiskalnom računu i time označava da se taj račun umanjuje za popust koji je ta firma predvidela sporazumom koji je potpisala sa Fondom PIO.

Korisnik može ostvariti popust, poklon i slično kod davaoca pogodnosti. Osim toga, korisniku penzionerske kartice Fond dodeljuje bodove koje kasnije može iskoristiti za ostvarivanje dodatnih pogodnosti kod institucija kao što su javna preduzeća, ustanove kulture, sportske ustanove i ostala pravna lica koja nisu u sistemu fiskalizacije.

Dodeljeni bodovi se ne mogu zameniti za novčana sredstva, ali se mogu sakupljati prenošenjem iz meseca u mesec. Uvid u stanje bodova korisnicima je dostupan na mobilnoj aplikaciji "Penzionerska kartica", gde im je, takođe, ponuđen i pregled svih davalaca pogodnosti s kojima je Fond potpisao sporazume, kao i pregled popusta koje nude.

Za utrošenih 500 dinara na navedeni način, korisniku penzionerske kartice Fond dodeljuje 1 bod.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.