Kompanije pod istragom: Da li je došlo do zloupotrebe državne pomoći?

Izvor: B92, 16.Maj.2023, 17:13

Kompanije pod istragom: Da li je došlo do zloupotrebe državne pomoći?

Nemački regulator je pokrenuo istragu kako bi utvrdio da li su dobavljači gasa omogućili zloupotrebu gornje granice cena i državne pomoći nameštanjem cena.

Berlin je izdvojio 200 milijardi evra da pomogne kompanijama i domaćinstvima da se izbore sa rekordno visokim računima za struju i gas.

Regulator za zaštitu tržišne konkurencije sumnja da je grupa dobavljača gasa prilagođavala cene krajnjim potrošačima, koji su time stekli pravo na državnu pomoć, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << iako su cene na pijacama od tada pale. „Propisi zabranjuju formiranje cena za krajnje potrošače koje rezultira neopravdanim zahtevima za državnu pomoć“, upozorio je Bundeskartelamt.

"Opravdano sumnjamo da cene koje se naplaćuju krajnjim potrošačima mogu biti objektivno neosnovane i odlučili smo da to rasvetlimo", rekao je Andreas Mund, šef regulatora za zaštitu tržišne konkurencije, u saopštenju, najavljujući provere u grejanje i električna energija takođe.

"Iako se ne sumnja na sve, ubuduće ćemo redovno i sistematski pratiti sve podatke koje kompanije dostavljaju o nadoknadi troškova", dodao je Mundt.

Regulator u saopštenju nije naveo imena dobavljača gasa, rekavši samo da je pod lupom "dvocifreni broj kompanija u sektoru gasa".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.