Kompanije iz FIC-a za 15 godina investirale 33 milijarde evra u Srbiju

Izvor: B92, 07.Okt.2019, 13:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kompanije iz FIC-a za 15 godina investirale 33 milijarde evra u Srbiju

Beograd -- Jana Mihailova iz FIC-a izjavila je da su kompanije iz tog udruženja za 15 godina investirale 33 milijarde evra u Srbiju i zaposlile preko 100.000 građana.

Predsednica odbora direktora Saveta stranih investitora (FIC) Mihailova je na početku dvodnevnog 19. ekonomskog samita Srbije u Beogradu najavila da će Bela knjiga, s predlozima i rezultatima za poboljšanje poslovnog okruženja u Srbiji, biti predstavljena sledećeg meseca.

Ona je navela da je stav >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << FIC-a da Srbija nastavlja sa stalnim napretkom u mnogim oblastima, a da je stabilno makro-ekonomsko okruzenje u Srbiji ključni faktor zdravog ekonomskog rasta, što, kako je rekla, potvrđuju i sve cifre.

"Vidimo da u Srbiji postoji zdrav priliv stranih investicija i stabilno makro-ekonomsko okruženje", rekla je Mihailova.

Ocenila je i da održiva i jasna politika vlade pokazuje da je Srbija otvorena za investicije.

Srbija je, navodi, uspela da bude prepoznata od Fajnenšel tajmsa kao vodeća zemlja kada je u pitanju privlačenje stranih investitora, o čemu su predstavnici FIC-a, inače, razgovarali s nadležnima u Briselu tokom nedavne posete.

S druge strane, Mihailova je navela da postoji još dosta toga što mora da se uradi po pitanju transformacije ekonomije, i to pre svega u oblastima poreskog rasterećenja, sektoru rada, inspekcijskog delovanja, kao i po pitanju bezbednosti hrane.

Ona je rekla i da država mora više da se posveti sprovođenju zakona, koji bi morali da se podjednako primenjuju na sve koji učestvuju u tržišnoj utakmici. Takođe, napominje, transparentnost prilikom i pre izmena i dopuna zakona, kao i tokom njihovog donošenja, mora biti deo javne rasprave jer se u suprotnom narušava poverenje privatnih kompanija u zemlju u kojoj posluju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.