Kompanije iz CROBEX10 indeksa u devet mjeseci zabilježile snažan rast dobiti

Izvor: SEEbiz.eu, 07.Nov.2015, 10:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kompanije iz CROBEX10 indeksa u devet mjeseci zabilježile snažan rast dobiti

ZAGREB - Kompanije, čije su dionice sadržane u CROBEX10 indeksu Zagrebačke burze, u prvih devet ovogodišnjih mjeseci iskazale su pad prodaje u prosjeku za 4 posto na godišnjoj razini, ali i rast dobiti od gotovo 90 posto, a posebice se pritom ističu turističke kompanije, pokazuje analiza Hypo Alpe Adria banke.

"Kompanije sastavnice CROBEX10 u devet mjeseci ove godine iskazale su agregirani pad prodaje od 4 posto godišnje, pad EBITDA-e od 8,4 posto, ali i rast dobiti od 89,6 >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << posto. Ipak, ovakvi podaci su pod velikim utjecajem dviju kompanija", kaže Ivana Kovačić, viša analitičarka u odjelu Ekonomskih istraživanja Hypo Alpe Adria banke, nakon što je nedavno završena sezona objava poslovnih izvješća domaćih kompanija .

U CROBEX10 indeksu sadržane su dionice AD Plastika, Atlantic grupe, Ericssona Nikole Tesle, HT-a, Ine, Končara Elektorindustrije, Kraša, Podravke, Valamar Riviere te povlašteno izdanje Adrisa.

Kovačić pojašnjava da glavni negativni pritisci po agregiranu prodaju i neto dobit dolaze od Ine, dok s druge strane pozitivan doprinos po prihode i neto dobit dolazi od Adrisa, što se ponajviše zahvaljuje završetku preuzimanja TDR-a od strane BAT-a.

Neto dobit Ine u prvih devet ovogodišnjih mjeseci iznosila je 359 milijuna kuna, što je 38,4 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju. CCS EBITDA, odnosno rezultat prilagođen za promjene u cijeni ulaznih sirovina, porasla je u prvih devet mjeseci za 4 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dosegnuvši 2,7 milijardi kuna.

Ukupni prihodi od prodaje Ine u tom su razdoblju bili 14,94 milijarde kuna, što je 21 posto manje nego u istom razdoblju lani, prvenstveno zbog nižih prihoda od prodaje u segmentu istraživanja i proizvodnje nafte i plina uslijed niže cijene barela Brent nafte na londonskom tržištu.

Neto dobit Adris grupe iz poslovanja u prvih devet mjeseci iznosila je 559,6 milijuna kuna, što je u usporedbi s istim prošlogodišnjim razdobljem povećanje od 8,2 posto. Ukupni prihodi iznosili su 8,3 milijarde kuna, što je otprilike 4,1 milijardu više nego u istom razdoblju lani. U tom je razdoblju duhansko poslovanje te grupe prodano BAT-u.

HT, čija dionica ima najveću težinu u CROBEX10 indeksu, ostvario je u prvih devet mjeseci 5,2 milijarde kuna ukupnih prihoda, što je 1 posto više nego u istom razdoblju lani, dok mu je čista dobit porasla za 2 posto, na 730 milijuna kuna.

Nastavljen je i rast operativne dobiti HT-a (EBITDA prije jednokratnih stavki), i to za 1,5 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, na 2,1 milijardu kuna.

"Gledajući ostale kompanije sastavnice CROBEX10 zabilježeni su pozitivni rezultati. Takva izvedba dijelom se može pripisati poboljšanom makroekonomskom okruženju i kratkoročnim izgledima, a dijelom i pojedinim potezima samih kompanija. Pritom bismo istaknuli kompanije iz turističkog sektora, za koje smo očekivali da će zabilježiti solidne rezultate", ističe Kovačić.

Agregirani podaci kompanija iz sastava CROBEXturist indeksa pokazuju da je njihova prodaja porasla 29,8 posto na godišnjoj razini, dok je EBITDA zabilježila još impresivniji rast od 37,4 posto.

"To ukazuje na poboljšanje profitabilnosti uslijed aktivnosti akvizicija, konsolidiranja te restrukturiranja, dok su kompanije ovog sektora uvelike koristile povoljne HBOR-ove kreditne linije za investicije", kaže Kovačić.

Tako je najveća turistička grupa Valamar Riviera u prvih devet mjeseci ostvarila konsolidirane poslovne prihode od 1,22 milijarde kuna, što je 20 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, dok je konsolidirana operativna dobit (EBITDA) iznosila 556 milijuna kuna ili 45 posto više.

"Ovako pozitivnoj izvedbi turističkog sektora pridonijele su i više realizirane cijene, pozitivni fizički pokazatelji u turizmu i rast kupovne moći stanovništva naših glavnih emitivnih tržišta", ocjenjuje Kovačić.

Što se tiče daljnje izvedbe domaćih kompanija, Kovačić ističe da je makroekonomska slika poboljšana, ali da je dio kompanija i dalje u procesu restrukturiranja, dok bi pojedine mogle imati snažniju izvedbu u posljednjem kvartalu, s obzirom na sezonalnost njihovog poslovanja.

* Stavovi autora nužno ne odražavaju mišljenja i stavove Hypo Alpe-Adria-Bank d.d.,, a na web stranici http://www.hypo-alpe-adria.hr/home.nsf/pages/ekonomska_istraživanja-odricanje_odgovornosti-odricanje_odgovornosti__važna_upozorenja-355, su sadržane sve zakonske objave potrebne u svezi izrade te objavljivanja investicijskih istraživanja.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Povezane vesti

Impresivni rezultati turističkih kompanija

Izvor: SEEbiz.eu, 08.Nov.2015, 10:28

ANALIZA - Turistički je sektor većinom itekako zadovoljio investitore devetomjesečnim poslovnim rezultatima...Agregirani podaci kompanija iz sastava CROBEXturist indeksa pokazuju da je njihova prodaja porasla 29,8 posto na godišnjoj razini, dok je EBITDA zabilježila još impresivniji rast od 37,4...

Nastavak na SEEbiz.eu...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.