Kompanija koja je na berzi mora da ima žene u UO

Izvor: B92, 13.Okt.2018, 15:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kompanija koja je na berzi mora da ima žene u UO

Kalifornija je postala prva država u SAD koja je propisala obavezu da kompanije kojima se trguje na berzi moraju da imaju određeni broj žena u upravnim odborima

Ovom merom se zahteva da do kraja 2019. godine svaka kompanija sa sedištem u Kaliforniji čijim se akcijama javno trguje, u upravi ima bar jednu ženu direktora, izveštava agencija AP.

Zakon takodje nalaže da do kraja 2021. godine, u korporacijama koje imaju pet članova uprave dva budu žene direktori, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dok će one sa šest ili više članova u bordu direktora morati da imaju tri žene.

AP ocenjuje da novi kalifornijski zakon možda neće preživeti pravne postupke koje će kompanije verovatno pokrenuti, ali dodaje da je on bacio svetlo na ukorenjenu praksu i barijere kojima se žene "drže" izvan rukovodnih korporativnih struktura.

Neke od najpoznatijih kompanija u Kaliforniji, kao i mnoge manje, moraće da otklone takve prepreke da bi se uskladile s novim zakonom. Medju njima su, izmedju ostalih, i Fejsbuk, Epl i Guglova matična kompanija Alfabet, dodaje AP.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.