Kompanija Vorena Bafeta preuzima 50 odsto naftnog giganta

Izvor: B92, 20.Avg.2022, 10:43

Kompanija Vorena Bafeta preuzima 50 odsto naftnog giganta

Kompanija Berkšir Hatavej, koja je u vlasništvu Vorena Bafeta, dobila je regulatorno odobrenje za kupovinu do 50 odsto naftnog giganta Oksidental Petroleum.

Deonice Oksidentala skočile su 10 odsto nakon ove informacije i zatvorile su se na 71,29 dolara, poguravši njihov dobitak u 2022. na više od 145 odsto.

Berkšir je 11.jula podneo zahtev Federalnoj regulatornoj komisiji za energetiku za kupovinu više običnih deonica naftne kompanije u transakcijama na sekundarnom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tržištu. Konglomerat je tvrdio da maksimalni udeo od 50 odsto ne bi naštetio konkurenciji niti umanjio regulatorna ovlašćenja, prenosi Seebiz.

Karlos Klej, vršilac dužnosti direktora odeljenja za regulaciju električne energije, izdao je dopuštenje u petak, rekavši da je dopuštenje "u skladu s javnim interesom".

Konglomerat je ove godine već drastično povećao svoj udeo u Oksidentalu. Berkšir trenutno poseduje 188,5 miliona deonica Oksidentala, što je jednako poziciji od 20,2 odsto. Premašio je ključni prag na kojem bi Berkšir mogao zabeležiti deo zarade naftne kompanije svojom vlastitom, potencijalno dodajući milijarde dolara dobiti.

Berkšir takođe poseduje 10 milijardi dolara povlašćenih deonica Oksidentala i ima naloge za kupovinu još 83,9 miliona običnih deonica za pet milijardi dolara (59,62 dolara svaka). Nalozi su dobijeni kao deo ugovora kompanije iz 2019. koji je pomogao finansiranje Oksidentalove kupovine Anadarka. Ulog bi narastao na gotovo 27 odsto ako Berkšir izvrši te naloge.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.