Izvor: B92, 25.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Komisija: Taksisti u kartelu

Beograd -- Komisija za zaštitu konkurencije saopštila je da postoji zabranjeni kartelni sporazum između taksi udruženja u Beogradu.

Savet Komisije usvojio je odluku kojom je utvrđeno postojanje zabranjenog sporazuma između 14 taksi udruženja i privrednih društava za taksi prevoz u Beogradu. Taj sporazum su, kako se navodi, krajem novembra 2006. godine potpisali Beotaksi, Žuti taksi, TVIAP Nezavisnost, Beogradski, Alo, Taksi bel, CD Pepsi, Pink, NBA, Maksis, Luks, Aurora, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Čukarički plavi i Sindikat samostalaca.

Do saznanja o postignutom sporazumu Komisija je došla iz izjava predstavnika taksi udruženja objavljenih u medijima, na osnovu kojih je, kao i drugih informacija, pokrenula postupak utvrđivanja da li se, kako je regulisano sporazumom, primenjuje jedinstvena cena u taksi prevozu i da li je ukinut popust na vožnju po pozivu.

"Komisija je utvrdila da je sporni Sporazum - Odluka o primeni jedinstvene cene taksi usluga - zaključen i potpisan 28. novembra 2006. godine i istog dana primenjen, tako da su svi potpisnici sporazuma jednovremeno ukinuli i popust na cenu taksi usluge po telefonskom pozivu", navodi se u saopštenju Komisije.

Postojanje i primena takve vrste sporazuma između konkurenata, odnosno kartelnog sporazuma, kako ukazuje Komisija, "predstavlja najgrublje kršenje odredbi Zakona o zaštiti konkurencije sa direktnim štetnim posledicama za korisnike taksi usluga, odnosno potencijalno sve građane i posetioce Beograda".

"U postojećoj situaciji nestandardizovanog kvaliteta usluga i vozila u ponudi različitih taksi udruženja, sporazum konkurenata o jedinstvenoj ceni, sa prestankom važenja svih oblika popusta, proizveo je kao posledicu da svih 14 taksi udruženja, potpisnika sporazuma, praktično posluju kao jedan", ističe Komisija.

Na taj način su, kako ukazuje Komisije, "korisnici taksi usluga onemogućeni da izaberu neko od udruženja potpisnika, na osnovu najbitnijih parametara ekonomskog izbora - cene, udobnosti, raspoloživih popusta, kvaliteta usluge, čime im je jasno naneta materijalna šteta".

Takav sporazum ima, ukazuje Komisija, i negativne posledice za manja udruženja taksi vozača.

Komisija je naglasila da će "odlučno istraživati postojanje svakog kartelnog sporazuma sa efektima na tržištu Srbije" i pozvala sve učesnike na tržištu da o postojanju kartelnog sporazuma i eventualnim dokazima obaveste Komisiju.

Učesnike u kartelnom sporazumu Komisija je pozvala da prijave postojanje takvog sporazuma i dostave Komisiji potrebne podatke, čime će, u skladu sa Zakonom o zaštiti konkurencije, biti izuzeti od kažnjavanja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.