Komisija: Odobrili smo Delezu preuzimanje Maksija

Izvor: Studio B, 13.Jul.2011, 20:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Komisija: Odobrili smo Delezu preuzimanje Maksija

Srpska Komisija za zaštitu konkurencije saopštila je da je odobrila je belgijskom Delezu da preuzeme 100 odsto Delta Maksija.

U saopštenju Komisije se navodi da je juče odobrila "koncentraciju koja nastaje sticanjem neposredne kontrole belgijskog Deleza nad Delta maksijem i posredne kontrole nad grupom njenih zavisnih društava".

Komisija je utvrdila da belgijska kompanija ne ograničava, ne narušava, niti sprečava, konkurenciju u Srbiji. Kako se navodi, kupovina >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << je ocenjena kao koncentracija u kojoj dolazi do spajanja društava koja posluju na istom nivou proizvodnog lanca, ali na različitim geografskim tržištima.

Komisija procenjuje kao realno očekivanje da će Delez grupa "dati ozbiljan zamajac" poslovanju brojnim domaćim proizvođačima kao dobavljačima te komapnije, i to ne samo za snabdevanje objekata u Srbiji, već i drugih trgovina te kompanije koje se nalaze u drugim zemljama.

Predstavnici Deleza i Delta holdinga, u čijem je sastavu Delta maksi, potpisali su 3. marta ugovor o kupovini 100 odsto Delta maksija po ceni od 932,5 miliona evra, kao i preuzimanju 300 miliona evra dugova tog lanca.

Komisija za zaštitu konkurencije objavila je 21. aprila da je odbila zahtev Deleza da po ubrzanoj proceduri odlučuje o zahtevu te kompanije za preuzimanje Delta maksija i potvrdila da će po službenoj dužnosti obaviti ispitivanja da li Delez tom kupovinom narušava konkurenciju u Srbiji.

Sticanjem direktne kontrole nad Delta maksijem Delez bi, kako je tada navedeno u obrazloženju Komisije, stekao i indirektnu kontrolu nad firmama C market, Pakabeta, Primer C, TP Srbija, Zvezdara, Bel investment properti i TP Stadel. Delez je u prijavi koju je dostavio Komisiji naveo da će tržišni udeo Deleza posle koncentracije biti isti kao udeo Delta maksija, odnosno 37,20 odsto u Beogradu i 22,40 u Srbiji.

Zakonom o zaštiti konkurencije na tržištu su dozvoljene koncentracije osim ako znatno ne ograničavaju, narušavaju ili sprečavaju konkurenciju, posebno ako je narušavanje konkurencije rezultat stvaranja ili jačanja dominantnog položaja.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.