Izvor: B92, 06.Jul.2010, 17:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Komiko": Građani ne treba da brinu

Smederevo -- Rafinerija u Smederevu mogla bi da počne da se gradi za dva do tri meseca, ako se građani Smedereva pozitivno izjasne o tome na referendumu.

Na izgradnji rafinerije će raditi više od 2.000 ljudi, a kasnije u njoj posao treba da dobije 700 građana.

Građani Smedereva na referendumu 8. VIII odlučuju da li žele rafineriju. Konzorcijum "Komiko oversiz" će graditi prema najvišim ekološkim standardima, te građani nemaju razloga za zabrinutost, rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je za B92 član nadozornog odbora "Komiko oversiza" Brajan Marej.

Bez obzira na niz peripetija u Smederevu kroz koje su prošli investitori u rafineriju, od kada je grad u decembru 2008. po ovlašćenju Vlade sa njima potpisao Memorandum o razumevanju, ne odustaju od investicije vredne 250 miliona dolara.

Kako se većina primedbi opozicije u lokalnoj vlasti ticala zaštite životne sredine, Brajan Marej, član Nadzornog odbora konzorcijuma "Komiko oversiza” tvrdi da neće biti razloga za zabirnutost građana.

"Pitanje zaštite životne sredine je veoma važno i mi ćemo poštovati najviše standarde zaštite životne sredine. Veoma je važno za ljude koji žive rezidencijalnom delu da je rafinerija bezbedna, sigurna i da ne pretstavlja nikakvu opasnost za loklano stanovništvo”, naveo je Brajan Marej.

Marej takođe kaže da je poslovao u mnogim zemljama istočne Evrope i da je investiciona klima u Srbiji veoma dobra.

"Na ovom projektu radimo već nekih pet godina i sve vreme sarađujemo s Vladom. Veoma smo zadovoljni saradnjom koju smo dolbili od Vlade na najvišem nivou, veoma smo zadovoljni poreskom politikom i olakšicma za investitore i opštom klimom koja postoji za ovaj nivo investicija”, kaže Marej.

U fazi izgradnej rafinerije planira se upošljavanje 2.200 ljudi, a kada rafierija počne preradu nigerijske nafte, zaposliće između 500 i 700 ljudi.

Kompanija "Komiko oil”, ćerka firma konzorcijuma u Srbiji već pregovara sa preduzećima i privrednicima iz Srbije zainteresovanim da učestvuju u izgradnji.

"Realno je očekivati da u naredna dva meseca po završetku tog referenduma, naravno ako bude pozitivan po 'Komiko oversiz’, da se krene sa implmentacijom projekta, da se krene s konkretnim radovima”, rekao je zamenik direktora "Komiko oil" Radomir Radivojević.

"Očekujemo da od momenta dobijanja građevniske dozvole, ako ispunimo ulove za dobijenje ne tražimo da nam bilo ko progleda išta kroz prste, očekujemo da rafienreija završi sa radom u roku od 36 meseci od dobijanja građevinske dozvole”, navodi on.

"Komiko oversiz” planira da uloži i u infrastrukturu industrijske zone, izgradnju gasifikacione, vodovodne i kanalizacione mreže i telekomunikacione infrastrukture u Smederevu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Komiko:Rafinerija prema najvišim standardima

Izvor: S media, 06.Jul.2010

Član Nadzornog odbora "Komiko oversiza" Brajan Marej rekao je danas da će taj konzorcijum graditi rafineriju u Smederevu prema najvišim ekološkim standardima i da gradjani nemaju razloga za zabrinutost. ..Komentarišući primedbe opozicije u lokalnoj vlasti, koje su se najvećim delom ticale zaštite...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.