Izvor: Blic, 18.Mar.2002, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koliko vode ćete danas potrošiti?

Koliko vode ćete danas potrošiti?

Kažu da je potrošnja vode u Jugo… pardon, Srbiji i Crnoj Gori, tri puta veća nego u susednim zemljama, pa se postavlja pitanje zašto je to tako? Sigurno je da neki objavljeni podaci ukazuju na postojanje rasipanja vode u opštinskim sistemima za distribuciju zbog bušnih cevovoda i lošeg održavanja. Brojke pokazuju da po pravilu manje od polovine proizvedene vode dođe do potrošača, dok se ostatak straći. Verovatno se zbog toga i kaže >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da je potrošnja vode u Srbiji i Crnoj Gori visoka. Do krajnjeg potrošača malo od toga stigne.

Jedan zanimljivi deo te priče je misterija nepostojanja zapušača na lavabou. Neke strane kompanije čak savetuju svoje službenike da kad putuju u taj deo sveta ponesu rezervne zapušače u koferu jer im se čini da u domaćem sistemu postoji njihova nestašica. Da bi se valjano umili potrebno je, stoga, da odvrnete slavine do maksimuma. Mora da je to jedan od razloga rasipanja vode, a to je uzrok koji nije teško otkloniti.

Ali problem opštinskih snabdevača vodom je znatno teži od tih nedostajućih zapušača. Poslednjih desetak godina tako se malo ulagalo u te sisteme da su oni znatno pogoršani. Činjenica da odavno nisu potpuno propali može se zahvaliti samo njihovom izuzetno visokom početnom kvalitetu i tehničkom znanju profesionalaca koji njima upravljaju i kojima ponos nije dozvoljavao da dopuste kolaps sistema vodosnabdevanja.

Na kraju će jedini izlaz iz te situacije biti naplata adekvatne sume novca od potrošaša koja će pokriti cenu proizvodnje, održavanja i razvoja postojećih sistema. Više cene će brzo smanjiti rasipanje vode jer će ljudi postati znatno pažljiviji u korišćenju. Biće im jeftinije da kupe zapušač, pa da njime zatvore lavaboe i napune ih vodom kako bi se umivali ili prali sudove. To će značiti da pumpe koje pumpaju vodu manje rade, što će onda obezbediti da troškovi proizvodnje vode budu manji. Trebalo bi da prekinemo ovaj začarani krug u kojem se vrtimo.Naravno, posebne mere valja primeniti da bi se zaštitilo siromašno stanovništvo od većih cena jer ono prosto neće moći da ih plaća. Tako nešto se na najbolji način ostvaruje proizvodnjom i distribucijom vode uz najmanje troškove, tako da ona po minimalnim cenama stiže do svakog građanina, dok posebnu, višu cenu valja uvesti za dodatnu potrošnju.

Svetska banka radila je na mnogim projektima vodosnabdevanja u bivšoj Jugoslaviji, a ti projekti su bili veoma uspešni. U okviru postojećeg programa ekonomskog oporavka i tranzicije u Srbiji i Crnoj Gori, koji podržavaju donatori, donatori ne smeju smetnuti s uma potrebe sektora proizvodnje i distribucije vode, pošto su mnogim infrastrukturnim sistemima u zemlji danas potrebne finansijske investicije.

Autor je šef kancelarije Svetske banke u Beogradu Piše: Rori O’Saliven

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.